Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vergne věnoval titul Bianchimu

Vergne věnoval titul Bianchimu

Získal ho s rekordním náskokem

Před pár sekundami projel cílem. Už věděl, že Sam Bird se o tu jednu potřebnou příčku vpřed neposunul. Jean-Éric Vergne se vžíval do role nového šampiona formule E.

Jeho první slova do týmové vysílačky možná někoho překvapila. „Tato sezona patří mému příteli Julesi,“ ozvalo se z ní. Vergne tak připomněl obrovský talent francouzského motorsportu Julese Bianchiho. Právě dnes uplynou tři roky od jeho předčasného odchodu.

Načasování Vergnemu vyšlo perfektně i z jiných ohledů. Titul si vyjel 14. července, tedy v den francouzského státního svátku. A triumf v závěrečné e-prix slavil souběžně s fotbalisty své vlasti, kteří se stali mistry světa.

Nedokážu popsat svoje pocity,“ přiznal. „V jednom kuse jsme tvrdě pracovali, a navíc pod narůstajícím tlakem. Bojovali jsme ze všech sil a na konci jsme to byli my, kdo vyhrál.

Lidé z Techeetahu - klientského týmu, který porazil světové automobilky 

Jeho bilance je úctyhodná. V ročníku 2017/18 čtyřikrát zvítězil a jen jednou se neumístil mezi nejlepšími pěti. V celkové klasifikaci měl nakonec na druhého Lucase di Grassiho rekordní náskok 54 bodů. „Jezdil absolutně bezchybně,“ konstatoval jeho kolega z Techeetahu Andre Lotterer. „To, co dokázal, je naprosto výjimečné.

Superlativy nešetřil ani šéf týmu Mark Preston: „Nemohu vůbec vyjádřit, co pro nás tento moment znamená. Mnozí členové stáje jsou u toho od jejího zrození a tohle je odměna za jejich nezměrné úsilí. Gratuluji Jeanu-Érikovi, jeho talent a jezdecké umění jsou mimořádné.“ Zmínil se i o prvenství v klasifikaci týmů, která čínské ekipě utekla o vlásek, přesněji řečeno o dva body. „Byla by to ona příslovečná třešnička na dortu. Trošku to bolí. Ale i tak to byla výjimečná sezona. Nikdo nečekal, že budeme schopni konkurovat světovým výrobcům,“ dodal.