Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

O čem si Vettel hodlá popovídat se svým inženýrem?

O čem si Vettel hodlá popovídat se svým inženýrem?

Ferrari: Zítra každý sám za sebe

Předlouhých osmnáct let čekalo Ferrari na dvojitý triumf v kvalifikaci na domácí VC Itálie v Monze. V roce 2000 se o něj postarali Michael Schumacher a Rubens Barrichello. O to silnější symboliku neslo gesto, kdy trofej dnes nejrychlejšímu Kimimu Räikkönenovi předával Schumacherův syn Mick.

Räikkönen (1. místo) se postavení v čele startu dočkal po více než roce. Naposledy si pole position vyjel v Monaku 2017. V jeho předlouhé kariéře je osmačtyřicáté. Stal se nejstarším polemanem od roku 1994, kdy stejného úspěchu dosáhl Nigel Mansell ve věku 41 let.

Je to super, ale jsme teprve v půli cesty. Není ovšem lepšího místa na roštu než pole position, a navíc před našimi tifosi. Snad půjde i zítra všechno hladce,“ přál si Räikkönen bezprostředně po dojetí.

Sebastian Vettel (2. místo) se vyjádřil v tom smyslu, že jde o dobrý výsledek pro celý tým. „Se svým posledním kolem nejsem tak úplně spokojen. Celkově vzato byl ale Kimi o něco rychlejší. Podpora, které se nám kolem trati dostává, je neuvěřitelná,“ dodal.

Zastavme se ještě na chvíli u první Vettelovy věty. Po skončení kvalifikace sdělil týmovým rádiem svému inženýrovi, který mu oznámil, že dojel druhý: „O tom si ještě promluvíme.“ Když pak měl Paulu di Restovi na mikrofon svůj výrok osvětlit, použil již zmíněné tvrzení o nepovedeném kole. Faktem je, že Vettel v závěrečné fázi kvalifikace dvakrát vyjel na dráhu před svým parťákem a táhl ho za sebou v aerodynamickém pytli. Že by toto rozhodnutí stáje stálo za Němcovým rozladěním? 

V Monze je Ferrari doma a dnes to platilo dvojnásob 

Jenže o chvíli později už zklidněný Vettel vysvětloval novinářům, že: „Máme jasně stanovené pořadí, které se závod od závodu mění. Dnes bylo určeno, že jako druhý pojede Kimi. Je to úplně jednoduché.“ Současně vyvrátil zvěsti o zavedení týmové režie: „On chce vyhrát, já chci vyhrát. Před námi bude hodně kilometrů. Pevně doufám, že na konci se stane jeden z nás vítězem. Budu útočit už v první zatáčce. Dělám to tak vždycky a je mně jedno, s kým bojuji. Musíme být samozřejmě opatrní, abychom se vzájemně nevyřadili. To by byla nebetyčná ostuda.