Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Elektrický šampionát málem zkrachoval

Elektrický šampionát málem zkrachoval

Před čtyřmi lety

Prázdná kasa a dluh 25 milionů dolarů. Takový byl hospodářský výsledek formule E v prvním roce její existence. Po letech tento šokující fakt přiznal její promotér Alejandro Agag.

Chtěli jsme to rozjet ve velkém,“ svěřil se Niku Rosbergovi v jeho podcastu Beyond Victory. „Mysleli jsme si, že když začneme v malém měřítku, rychle to odumře. Takže jsme dělali velké spektákly v metropolích a přímé televizní přenosy. Jenže k tomu jsou zapotřebí peníze.

Nějaké sice Agag a spol. před sezonou sehnali, jenže to zdaleka nestačilo. „Už při stavbě aut jsme si sáhli na dno. Teprve když jsme je představili, přišly další finance. S těmi jsme s bídou pokryli úvodní tři e-prix. Nevěděli jsme, co dál. Stáli jsme před bankrotem. Dodavatelům jsem dlužil 25 milionů dolarů a na účtu měl jen sto tisíc. Přepravu techniky na závod v Miami jsem zaplatil z vlastní kapsy. Skutečnou situaci jsem před spolupracovníky tajil, věděli o ní jen dva, tři lidé,“ líčil tehdejší trampoty Agag.

 

Alejandro Agag v době, kdy formuli E šlo o holé přežití

 

Za minutu dvanáct přišla spása v podobě mediálních skupin Discovery a Liberty, které do projektu vstoupily coby investoři. „Na Floridě jsme si plácli. Obdrželi jsme nutný kapitál a od té doby jedeme na úspěšné vlně,“ zakončil svoji story španělský byznysmen.