Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Dočkáme se v pátém závodě pátého vítěze?

Dočkáme se v pátém závodě pátého vítěze?

V Hong Kongu se možná pojede naposledy

Formuli E čeká oslava malého jubilea. O tomto víkendu se uskuteční již její padesátý závod.

Dějištěm se stane Hong Kong, kde ovšem elektrické monoposty možná jedou vůbec naposled. Alespoň napřesrok určitě do finanční a obchodní metropole jihovýchodní Asie nezamíří.

V předchozích sezonách hostilo čínské velkoměsto vždy úvodní podnik, tentokrát dostalo v kalendáři číslo pět. Pojede se znovu na známé trati po nábřeží, dlouhé 1,86 kilometru a pyšnící se panoramatem mrakodrapů na pozadí. Představuje zajímavý mix dlouhých rovinek, rychlých oblouků, šikan a vlásenek. Patří k těm, na nichž se relativně dobře předjíždí.

Takto se radoval předloňský vítěz Sam Bird

Aktivační zóna pro Attack Modus bude tentokrát za šestou zatáčkou. Předpověď počasí hlásí 85% pravděpodobnost deště!

Okruh favoritů je neobyčejně široký. Předchozí čtyři podniky měly čtyři různé vítěze. V Rijádu triumfoval Antonio Felix da Costa (BMW), v Marrákeši Jerome D´Ambrosio (Mahindra), v Santiagu de Chile Sam Bird (Virgin) a v Mexiku City Lucas di Grassi (Audi). Brazilec však předjel do té doby vedoucího Pascala Wehrleina (Mahindra), jemuž došla energie, až na cílové čáře. Na příčku nejvyšší mohou pomýšlet i Daniel Abt (Audi) či Sébastien Buemi (Nissan). 

Formule E nechybí ani na právě probíhajícím ženevském autosalonu. Mercedes zde představil vůz, se kterým vstoupí v příští sezoně do šampionátu.

Foto: Jiří Hájek mladší

Otazník visí nad obhájcem titulu Jeanem-Éricem Vergnem, jemuž se zatím příliš nedaří. Francouz více než svými výkony zaujal ostrou kritikou některých jevů v šampionátu. „Přeji si jen a pouze čistý a bezproblémový závod,“ prohlásil. „Když jsme se ocitli ve středu pole, přineslo nám to zatím vždycky jenom těžkosti. Je čas ukázat, jak jsme dobří.

E-prix jako obvykle divákům zprostředkuje televizní stanice Eurosport 1. Přímý přenos kvalifikace začíná v neděli (pozor!) ve 4.45 hodin, závodu v 9 hodin.

Fakta o e-prix Hongkongu:

Délka trati: 1,86 km

Počet zatáček: 10

Nejrychlejší kolo – kvalifikace: 1:02,836 (Felix Rosenqvist – 2017)

Nejrychlejší kolo – závod: 1:02,974 (Felix Rosenqvist – 2016)

Předchozí vítězové: 2016 – Sébastien Buemi (Renault e.dams), 2017 – Sam Bird (DS Virgin), Felix Rosenqvist (Mahindra)