Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Techeetahu se zdálo pět sekund málo

Techeetahu se zdálo pět sekund málo

Snaha potrestat Birda více vyšla naprázdno

Ještě jednou se vracíme ke kritickému momentu nedělní hongkongské ePrix. Teď se ukázalo, že vleklou causu navíc zkomplikoval protest.

Nepřišel však ze strany Britova mateřského Virginu, který si byl až moc dobře vědom toho, co jeho pilot spáchal. Stěžoval si DS Techeetah – udělený trest se mu zdál příliš mírný! Jeho jezdec Andre Lotterer, který byl Birdovým nájezdem připraven o téměř jisté vítězství, si totiž nijak nepolepšil.

S tímto tvrzením dorazili za sportovními komisaři šéf stáje David Clark a její sportovní manažer Pedro de la Rosa. Ten argumentoval tím, že Bird na Lotterera v průběhu závodu zaútočil nefér způsobem vícekrát. Dal tím velmi špatný příklad mladým adeptům automobilového sportu.

Lottererovi už nikdo první místo nevrátí

Expilot F1 nicméně neobjasnil, jak by se mohla v rámci pravidel dodatečně vylepšit Lottererova pozice. Němec s defektem gumy projel cílem čtrnáctý a ani Birdova případná diskvalifikace by ho k bodům neposunula.

Protože u slyšení nechyběla samozřejmě druhá strana, reprezentovaná principálem Leonem Pricem a jezdeckým kaučem Alexem Yoongem, rozproudila se živá debata. Price důrazně oponoval, že Bird se Lotterera předtím ani nedotkl. V inkriminovaném případě se jeho svěřenec pokoušel dotáhnout ve vzduchovém pytli svého soupeře, ale nechtěl se více posunout vpravo, protože tam byla trať značně kluzká. Zabránil tím vlastně daleko větší nehodě. Lotterer navíc prý těsně před kontaktem lehce změnil stopu. „Pokud chcete zabránit jakémukoliv kontaktu, zrušíte veškeré předjíždění,“ varoval v závěru svého emotivního vystoupení.

V Hong Kongu už bylo patnáct minut pondělí, když jury protest Techeetahu zamítla. Za celou záležitostí tak snad definitivně spadla opona.