Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Monte Carlo slavilo devadesáté narozeniny

Monte Carlo slavilo devadesáté narozeniny

VC Monaka – hra s čísly

VC Monaka slavila devadesáté narozeniny. Od jejího vzniku v roce 1929 se uskutečnila už 77. velká cena, z toho 66. jako součást mistrovství světa. Na listině vítězů najdeme od roku 1950 celkem 34 jmen.

Pouze Ayrton Senna dokázal v ulicích Monte Carla zvítězit šestkrát. O jeden triumf méně mají Graham Hill a Michael Schumacher, čtyř Alain Prost, tři Stirling Moss, Jackie Stewart, Nico Rosberg a od letoška také Lewis Hamilton.

Podívejme se nyní na další zajímavá čísla kolem VC Monaka v Monte Carlu:

» Po založení MS F1 se jedla druhá velká cena v pořadí 21. května 1950 v Monaku. Zvítězil Juan Manuel Fangio. Na pokračování čekalo Monte Carlo až do roku 1955. Od té doby v kalendáři nechybělo.

» Slavný Louis Alexandre Chiron tehdy dosáhl na své jedné pódiové umístění v MS formule 1. Tehdy mu bylo už padesát let a startoval ve voze Maserati.

» Mercedes získal 62. kompletní první řadu na startu. V historickém pořadí se tím vyrovnal McLarenu, Williamsu a Ferrari. Nikdo není úspěšnější.

» Lewis Hamilton vybojoval 85. pole position. První pozici na startu zaujal ve 36,17 % závodů, v nichž startoval. Lepší jsou jen Juan Manuel Fangio (56,86 %), Jim Clark (45,83), Alberto Ascari (43,75) a Ayrton Senna (40,37).

» Jezdci Racing Pointu Sergio Pérez (17. místo) a Lance Stroll (18. místo) dosáhli nejhoršího týmového postavení na startovním roštu v Monaku od roku 2008. Tehdy ještě v barvách Force India stál na 18. pozici Adrian Sutil a na 20. pozici Giancarlo Fisichella.

» Pierre Gasly přišel kvůli penalizaci o vyrovnání nejlepšího postavení na startu. Pátý byl ještě v týmu Toro Rosso ve VC Bahrajnu 2018.

Lance Stroll byl zatím v kvalifikaci pokaždé pomalejší než Sergio Pérez

» Po šesti velkých cenách pouze tři jezdci v kvalifikaci pokaždé překonali týmového kolegu: Sergio Pérez v Racing Pointu Lance Strolla, George Russell ve Williamsu Roberta Kubicu a Max Verstappen v Red Bullu Pierra Gaslyho.

» Daniel Ricciardo si v barvách Red Bullu získal pověst monackého specialisty. Dvě ze svých tří pole position vybojoval právě mezi svodidly a obrubníky Monte Carla. Tentokrát startoval ze 6. pozice, což bylo letošní maximum Renaultu.

» Daniil Kvjat znovu prokázal své kvality. Potřetí za sebou se v kvalifikaci dostal do finálové desítky. Do VC Monaka z pěti pokusů nikdy nestartoval hůř než z deváté pozice!

» Kevin Magnussen (5.) získal pro sebe i pro Haas dosud nejlepší postavení na startu ve VC Monaka.

» Lewis Hamilton vyhrál už 17. závod sólem od startu do cíle. Letos to zvládl už potřetí: v Číně, Španělsku a Monaku.

» Monacký víkend se nesl ve znamení vzpomínek na Nikiho Laudu. Objevily se i na vozech nebo přilbách všech startujících.

» Lewis Hamilton potřetí vyhrál VC Monaka, ale poprvé se mu to podařilo z pole position. Minulé triumfy v letech 2008 a 2016 vybojoval ze třetí pozice.

» Série dvojitých vítězství Mercedesu byla v šestém závodě sezony přerušená. Valtteriho Bottase připravila o druhé místo nezaviněná kolize s Maxem Verstappenem v uličce před boxy.

» Sebastian Vettel dosáhl s přispěním zmíněné kolize Valtteriho Bottase a penalizace Maxe Verstappena nejlepšího letošního výsledku Ferrari (2. místo).

» Pierre Gasly (5. místo) si dojel pro nejlepší umístění ve službách Red Bullu. Kromě toho získal i prémiový bod za nejrychlejší kolo v závodě.

» Monako patří k oblíbeným okruhům Carlose Sainze. Všech pět účastí proměnil v bodový zisk a letošní výsledek (6. místo) je dosud nejlepší.

Kevin Magnussen se před startem usmíval, ale po závodě mu už tak veselo nebylo...

» Oba jezdci Toro Rosso dojeli mezi nejlepšími osmi. Bylo to poprvé v Monaku a také poprvé od VC USA 2015.

» Daniil Kvjat dosáhl v 57. závodě pro Toro Rosso dosud nejlepšího výsledku (7. místo). Předtím 13krát obsadil deváté nebo desáté místo.

» Robert Kubica z Williamsu letos poprvé neprojel cílem na posledním místě. Za ním byl klasifikován ještě Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo.

» Čtyři jezdci byli během závodu potrestáni. Penalizaci 10 vteřin dostal Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), 5 vteřin Max Verstappen (Red Bull), Romain Grosjean (Haas), Lance Stroll (Racing Point) a Kevin Magnussen (Haas). Verstappena trest sesadil ze stupně vítězů.