Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jezdci znovu budou muset šetřit energií

Jezdci znovu budou muset šetřit energií

Současná auta vydrží o sezonu déle

Formuli E čekají od příští sezony poměrně velké změny pravidel. FIA tentokrát operativně zareagovala na připomínky jezdců.

Ti si stěžovali, že s příchodem vozů druhé generace prakticky odpadl důležitý prvek správného hospodaření s energií. Proto bude od ročníku 2019/20 při zavedení režimu skutečného nebo virtuálního safety caru po dobu jeho trvání vypnuta časomíra. Tak bude zajištěno, že účastníci absolvují v plném tempu celý časový limit 45 minut. Kromě toho jim za každou minutu neutralizace „zmizí“ z baterie jedna kilowatthodina.

Zvýšen bude rovněž maximální dostupný výkon při aplikaci takzvaného Attack módu, a to na 235 kW. Nebude však možné ho aktivovat ve fázi neutralizace závodu. 

Jezdci budou mít při aktivaci Attack módu k dispozici větší výkon

Piloti, kteří vyhrají svoji kvalifikační skupinu, obdrží bonus v podobě jednoho bodu. Tříbodový zisk pro držitele pole position přitom zůstává zachován.

FIA a management šampionátu také oznámily, že z důvodu úspory nákladů budou současné monoposty nasazovány o sezonu déle, než se původně předpokládalo, tedy až do poloviny roku 2022. Bude u nich povolen další vývoj pohonného ústrojí a baterií, nikoliv však aerodynamických prvků.