Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Di Grassi pořád reptá proti způsobu restartu v Bernu

Di Grassi pořád reptá proti způsobu restartu v Bernu

Pravidla ale hovoří jasnou řečí

Stále ještě neodezněly spory, vyvolané chaotickým závodem formule E v Bernu. Zejména Lucas di Grassi, který vehementně prosazoval svůj názor už během jeho přerušení, si nedá pokoj.

Minulou sobotu se těsně po startu celé pole nahrnulo do uměle vytvořené šikany. Nedopadlo to dobře, jedenáct aut v ní uvízlo a jízda musela být zastavena. Po přestávce, která se kvůli neschopnosti pořadatelů protáhla na tři čtvrtě hodiny, odjely monoposty k restartu za safety carem v pořadí, v jakém předtím stály na roštu.

To se nelíbilo těm, kteří na kolizi vydělali. Di Grassi pokazil kvalifikaci a teď měl šanci se výrazně posunout vpřed. Jenže sportovní komisaři ho znovu poslali na chvost. „Toto rozhodnutí naprosto nechápu, protože jedenáct aut zcela legálně projelo. Cílovou čáru jsme protnuli určitě dříve, než byly vyvěšeny červené praporky. V tom okamžiku jsme se už nacházeli ve třetí zatáčce. Proto zásadně nesouhlasím s verdiktem ředitelství a především s tím, že na svoje pozice se vrátili ti, kteří zastavení závodu způsobili,“ rozčiloval se.

Lucas di Grassi se stále cítí být poškozen

Jsou tu ovšem dva háčky. První se týká vzpomenuté legality. Auta totiž použila, jak je ostatně vidět na titulní fotografii, nouzový průjezd šikanou, do něhož je maršálové také navigovali. Jejich piloti si tak zjevně zkrátili trať. „To ano, ale potom jsme zastavili a znovu se rozjeli, jak to stojí v pravidlech,“ namítl Brazilec.

Je tu ovšem také článek 40.3 sportovního řádu formule E. Praví se v něm, že v případě přerušení závodu se pořadí stanovuje podle posledního bodu, v němž se dalo u všech vozů zjistit. A tím byl nepochybně start. Takže vše bylo s největší pravděpodobností v pořádku.

Závěrem ještě dvě poznámky. Di Grassi má jistě právo vyjádřit svoje nesouhlasné stanovisko. Těžko ovšem tím způsobem, že, kulantně řečeno, zvýší hlas na delegované funkcionáře. Ale hlavně - k ničemu takovému vůbec nemuselo dojít, kdyby retardér nebyl tak nesmyslně umístěn.