Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Vergne je pod tlakem, říká Di Grassi

Vergne je pod tlakem, říká Di Grassi

Brazilec se stále nevzdává své šance

Pilot stáje DS Techeetah Jean-Éric Vergne vstupoval do sobotního klání formule E v New Yorku s náskokem 32 bodů v čele průběžného pořadí šampionátu. Již v předposledním závodě sezony tak měl příležitost zajistit si zisk druhého mistrovského titulu v řadě.

Svůj loňský počin, kdy rovněž slavil již závod před koncem, ale zopakovat nedokázal. Francouz totiž zažil smolný závod, do jehož cíle nakonec dojel po účasti ve dvojici incidentů až jako 15. a z titulu se zatím radovat nemohl. Naději na vítězství v šampionátu totiž udrželi při životě rovněž pátý v cíli Lucas Di Grassi (-22 bodů), druhý Mitch Evans (-25 bodů) a i vítěz Sébastien Buemi (-26 bodů).

A právě druhý muž průběžného pořadí Di Grassi ještě nehází na flintu do žita. Stále nepovažuje bitvu o mistrovský titul za rozhodnutou, neboť se podle jeho mínění nachází úřadující šampion pod velkým tlakem. „Nebude bojovat pouze se mnou, ale také s dnešním vítězem a rovněž s chlápkem, co se dostal ze 13. místa (na startovním roštu) na druhé. Existuje tedy velká pravděpodobnost, že zítra jeden z nás zvítězí a pokud on z nějakého důvodu nedokončí, ztratí šampionát, který měl před víkendem na sto proent ve svých rukou. Je pod obrovským tlakem, což ukázal jeho hraniční manévr na konci závodu,“ uvedl Di Grassi pro e-racing365.com po sobotní bitvě. 

Vergne má k mistrovskému titulu pořád nejblíže

Bývalý pilot stáje Toro Rosso ve F1 ovšem slova svého konkurenta vyvrací a říká, že on i tým zůstávají před posledním závodem sezony v klidu. „Vedu o 23 bodů (ve skutečnosti jeho náskok činí 22 bodů) a zítra do toho půjdu sebevědomý a klidný. Odvedeme kvalitní práci a budeme rychlí, protože tempo, které jsme měli, bylo dobré,“ prohlásil včera Vergne.

Devětadvacetiletý pilot má šanci stát se prvním člověkem v krátké historii formule E, jemuž se podařilo mistrovský titul obhájit. Z kvarteta kandidátů ale není jediným, kdo má naději zvítězit v šampionátu podruhé. O zisk druhého mistrovského titulu by se totiž jednalo i v případě, kdyby slavili Lucas Di Grassi (šampion 2016/2017) nebo Sébastien Buemi (mistr 2015/2016). Dosavadní trend různých šampionů by byl udržen pouze v případě úspěchu Mitche Evanse.