Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Vergneho čeká den povinné práce pro FIA

Vergneho čeká den povinné práce pro FIA

Nabádal tým k podvodnému jednání

Jean-Éric Vergne se sice z New Yorku vrací jako první dvojnásobný šampion formule E, jenže drobná vada na kráse tu přece jen je. Francouzský pilot, známý svým temperamentem, si totiž odkroutí v příštích šesti měsících jeden den veřejně prospěšných prací v rámci aktivit FIA. Jde tedy o obdobný postih jako před časem v případě Maxe Verstappena.

Důvodem k potrestání jezdce týmu Techeetah byla situace během sobotního klání v brooklynském přístavu. To se pro oba závodníky čínské stáje nevyvíjelo moc příznivě. Po kolizích v úvodu měli poškozené vozy. Vergneho napadlo, jak toho využít. Rádiem požádal zeď, aby víceméně nařídila jeho kolegovi Andremu Lottererovi odstavit auto na trati. Tím měl být vyvolán výjezd safety caru.

Vergne oslavuje, ale předtím si nedal pozor na jazyk

Ani s odstupem času Vergne na svém počínání nespatřoval nic nedovoleného. „Udělal by to každý jezdec ve formuli 1 nebo E, pokud by s něčím takovým setkal. Sám ses propadnul hluboko zpátky a vidíš, že parťák už má kolo ztráty. Pak je normální, že se zeptáš. On už nemohl bojovat o lepší pozici,“ vysvětloval, aniž by mu došlo, že se nejednalo jen o Lotterera, ale o podvodné ovlivnění celého závodu.

Ke stejnému názoru naštěstí dospěl i adresát vzkazu, který pro jistotu na něj vůbec nezareagoval. Zřejmě si na rozdíl od Vergneho uvědomil, že komunikaci slyší i někdo jiný.

Sportovní komisaři ve zjevné snaze neovlivnit souboj o titul dovolili vlkovi, aby se nažral, aniž by si pochutnal na koze. Vergneho jednání označili za nesportovní, ale vyřkli trest, nemající přímý vliv na pořadí v šampionátu.