Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Wolffová vidí dost prostoru pro F1 i formuli E

Wolffová vidí dost prostoru pro F1 i formuli E

Každý šampionát je o něčem jiném

Raketový nástup formule E vyvolal v některých jejích protagonistech dojem, že může vytlačit z pozice nejprestižnějšího šampionátu světového motorsportu F1. Podporuje ho fakt, že v elektrickém seriálu se méně či více angažuje osm automobilek, indický koncern Mahindra a v roli sponzorů několik bank.

Podle Wolffové není formule E konkurentem F1

Šéfka monacké stáje Venturi Susie Wolffová, která dobře zná zákulisí obou mistrovství, je jiného názoru. „Nepodceňujme formuli 1,“ tvrdí ve sloupku, který napsala pro list Financial Times. „Deset týmů vynakládá každoročně miliardové částky. A hodně za to zase získává zpět. F1, to je lesk a akce, šance vidět zápolit spolu technologicky nejvyspělejší auta planety. Princip formule E spočívá v něčem jiném. Hlavním úkolem je ukázat potenciál elektrického pohonu a podpořit jeho další vývoj. Pan Agag dosáhl standardizací používané techniky rovných podmínek pro všechny účastníky. Výrobci mohou sami zhotovovat jen určité komponenty. Ve vozech se tak neutápějí obrovské sumy jako ve F1. Soukromé ekipy dostávají příležitost prosadit se proti velkým týmům. F1 naproti tomu nic takového negarantuje. Její mýtus spočívá v elitním statusu.

Oba koncepty mohou proto podle Wolffové vedle sebe bez problémů koexistovat. „Není to postaveno ve smyslu buď, a nebo. Žádné sportovní odvětví nemůže spát na vavřínech. Je neustále potřeba přicházet s novými nápady a získávat pro ně fanoušky,“ je přesvědčena.