Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

AJ Foyt angažoval Charlieho Kimballa

AJ Foyt angažoval Charlieho Kimballa

Američan po roce pojede opět celou sezonu

Brzy pětatřicetiletý Američan Charlie Kimball získal jedno z posledních míst na startovním roštu IndyCar. Důvěru mu dal tým A.J. Foyta a Kimball tak po roce, kdy jen paběrkoval u týmu Carlin, odjede opět celou sezonu.

Ve voze s číslem 4 vystřídá Kimball Brazilce Matheuse Leista, který po dvou sezonách v IndyCar odchází do závodů sportovních vozů. Jezdeckou sestavu vozu číslo 14 zatím tým neoznámil, podle webu Racer.com se ale ve druhém monopostu budou střídat tři jezdci, z toho dva šampioni.

První čtyři závody by měl odjet Sébastien Bourdais, před sezonou odejitý od týmu Dale Coyne Racing. Na oválech by se měl představit Tony Kanaan, který za tým odjel taktéž uplynulé dvě sezony. A zbývajících sedm závodů na městských a silničních okruzích má odjet nováček Dalton Kellett. Ten strávil poslední čtyři sezony v Indy Lights. Jeho největším úspěchem je šest třetích míst.

Kimballovi k místu pomohl jeho osobní sponzor, společnost Novo Nordisk vyrábějící pomůcky pro diabetiky. Ta bude hlavním sponzorem jeho vozu v sedmi závodech. Sám Kimball trpí cukrovkou a byl prvním pilotem, který se s tímto onemocněním dostal tak daleko. Bude to jeho již 10. sezona v IndyCar a vedle posledních dvou let u týmu Carlin závodil Kimball sedm let u týmu Chipa Ganassiho.

„Jsem nadšený a poctěný, že se mohu připojit k týmu AJ Foyt Racing a být součástí stáje, která je tak hluboce zakořeněná na Indianapolis Motor Speedway a v IndyCar. Pokračování partnerství s Novo Nordisk je také speciální, protože byli součástí mé kariéry od chvíle, kdy mi diagnostikovali cukrovku 1. typu. Jsem víc než kdy předtím motivovaný pracovat pro tým, abychom byli úspěšní ve všech závodech letošní sezony,“ vzkázal Kimball.

Stáj A.J. Foyta je v nelehké situaci. Vedle toho, že výsledky brazilského dua nebyly v uplynulém roce zrovna něčím, čím by se jeden z nejstarších týmů mohl chlubit, stáj navíc opustil dlouholetý sponzor, společnost ABC Supply Company, která se specializuje na dodávání střešních konstrukcí, okapů či oken. Tým podpoří jen v Indy500.

„Charlie přináší mnoho zkušeností a schopností. Je motivovaný ukázat, co za volantem dokáže a jeho nejnovější zkušenosti, kdy pomáhal vyvíjet auta, pomohou posunout náš vůz číslo 4 nahoru. Novo Nordisk Charliho a IndyCar dlouhodobě podporuje. Vítáme je u AJ Foyt Racing a jsme rádi, že jim můžeme pomáhat zvyšovat povědomí o cukrovce,“ uvedl šéf týmu Larry Foyt.