Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Šéf Alfy Romeo očekává krizi

Šéf Alfy Romeo očekává krizi

Tým může přijít o desítky milionů eur

Šéf týmu Alfa Romeo Fréderic Vasseur nastínil, v jak těžké situaci se týmy F1 letos ocitnou. Koronavirus osekal kalendář velkých cen a v patách mu kráčí pokles ekonomiky. V takové situaci týmy bojují o holé přežití.

"Příspěvek od FOM za tento rok bude nevyhnutelně nižší, než jsme byli zvyklí, zatímco naši sponzoři budou čelit ekonomickým problémům. Očekáváme výpadek 15 až 20 procent výnosů, zatímco náklady půjdou nahoru," predikuje Frédéric Vasseur.

"Plán je takový, že když se konečně začne závodit, nejednou budeme muset absolvovat i tři velké ceny ve třech víkendech v řadě. Jenže nás to bude stát peníze, protože na takové trojité výjezdy budeme potřebovat více personálu, abychom enormní zátěž alespoň trochu rozložili. Kromě toho budeme muset vyrábět komponenty navíc. Křídla, podlahy, věci, které možná ani nevyužijeme, ale mohli bychom je potřebovat (a při třech velkých cenách bez volného víkendu by se, v případě poškození, nestihly vyrobit, pozn. red.)."

Vasseur se vrátil i k setkání představitelů F1 a FIA se šéfy týmů, na němž se dohodl odklad velké změny technických pravidel i další úsporná opatření.

"To setkání nebylo vůbec příjemné. Několik týmů se svěřilo s obavami, které bylo třeba vyřešit. Naštěstí nakonec zvítězil zdravý rozum. Současným plánem je zmrazit vývoj šasi, motoru a dalších elementů, na kterých jsme se ještě nedohodli. Nebylo nutné dohodnout se okamžitě na každém detailu. Důležité je, že příští rok začne platit rozpočtový strop. To nám alespoň trochu pomůže, protože velkým týmům takto zabráníme, aby investovaly do vývoje nového vozu šílené částky."

Vasseur tým připravuje na nejhlubší krizi. Foto: Alfa Romeo

To je však stále optimistický scénář. Vše závisí na tom, jak hluboká bude hospodářská recese.

"Abyste sestavili nový kalendář, potřebujete závody. Když pandemie poleví, stále budeme v krizi a já se obávám, že Monako není posledním závodem, který byl zcela zrušen (Vasseur měl pravdu, mezitím odřeklo i Baku, pozn. red.). To je další věc, kterou F1 podcenila a až teď si začíná uvědomovat realitu.

V motorsportu jsem 30 let a musel jsem se poprat s následky války v zálivu v roce 1990, s krizí po 9. září 2001, s obavami ze SARS v roce 2003 i s propadem po roce 2008. Ale co se děje teď, od Číny přes Ameriku po Evropu... Není nikdo, koho by se to nedotklo. Myslím, že toto zažila pouze generace, která si pamatuje 2. světovou válku. Čekají nás těžké časy. Budeme mluvit o světě před a po Covid-19. Priority se změní a pochybuji, že motorsport bude mezi nimi."

Zdroj: FORMULE.cz