Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Z Verstappena inženýr nebude

Z Verstappena inženýr nebude

Ze školy se ulejval, otec ho v tom ještě podporoval

Tento týden jsme tu už měli rozhovor se Sebastianem Vettelem, ve kterém prozradil, že po pověšení závodní přilby na hřebík by se klidně mohl vrátit k učebnicím a ke čtyřem mistrovským přidat i jeden akademický titul. To nebude případ Maxe Verstappena, který se přiznal, že škole se vždy snažil vyhýbat, jak jen bylo možné.

"Školu jsem nikdy neměl rád. Sedět na stoličce a civět na tabuli... Jistě, škola a vzdělání jsou k životu nezbytné, jenže já měl před očima vždy i jiný cíl – formuli 1," vzpomíná závodník, kterého jeho bývalý kolega Daniel Ricciardo nazval i "závodním nerdem".

"Vlastně jsem školu tak nesnášel, že jsem se o to víc snažil v motokárách, abych na ní nebyl závislý. Naštěstí, podařilo se. A není špatné soustředit se na to, v čem jste dobří. Některé profese vyžadují dlouhé studium, závodění chválabohu ne."

Mladý závodník měl tu výhodu, že ho v obcházení školní docházky podporoval jeho otec Jos Verstappen, který to také dotáhl až do F1 a asi o to snadněji obstaral nějakou tu výjimku. A pokud ne, Max si poradil i sám.

"Někdy jsem prostě šel na toaletu a už se nevrátil, přiznává bez okolků."

Jos se brání, že nebyl až tak nezodpovědný, jak to vypadá z Maxova vyprávění: "Já bych neřekl, že jsme dělali hlouposti. Kdyby Max neměl talent, kdybych ho jasně neviděl, tak bych ho do té školy dokopal. Obrazně. Ale jasně jsem viděl, že Max má na to, aby uspěl v motorsportu. To proto jsem tyto věci nejen toleroval, ale také jsem ho v tom podporoval."

Později Max přešel pod dohled soukromého učitele, kterého prý reálné navštěvoval jednou týdně.

Jako dvacetiletý už byl nejen ve F1, ale i ve špičkovém týmu. Na školu nezbyly čas, chuť ani energie. Foto: Red Bull

 

Zdroj: FORMULE.cz