Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jaguar do toho šel po hlavě

Jaguar do toho šel po hlavě

V šampionátu se objevil o dva roky dříve, než čekal

Jaguar se ve formuli E objevil o dva roky dříve, než plánoval. Pomohl mu k tomu, jak už to bývá, nezdar někoho jiného.

Potřebovali jsme získat místo na startu,“ vzpomíná dlouholetý šéf stáje James Barclay v podcastu britské automobilky. „Nebyli jsme sami a obrazně řečeno jsme stáli ve frontě.

Předpokládalo se, že šance se naskytne až v páté sezoně, kdy se počet zúčastněných týmů měl rozšířit z deseti na jedenáct. „Jenže přišla už na podzim 2015,“ připomíná Barclay.

Tehdy se do vážných problémů dostala ekipa založená bývalým pilotem F1 Jarnem Trullim. Musela vynechat úvodní dva podniky sezony a nakonec to zabalila úplně. Jaguar okamžitě vycítil příležitost. 

James Barclay oznamuje v roce 2016 příchod nového týmu do formule E. Foto: FIA Formula E

Na práci ale nebylo dost času. Jaguar a jeho tehdejší technický partner Williams Advanced Engineering začínaly v podstatě od nuly. Po někdejším týmu F1 nezůstalo nic, byl už před více jak deseti lety kompletně prodán Red Bullu.

Doba na přípravu byla hodně krátká. Nechtěli jsme se však skrývat za někým jiným. Od počátku jsme měli v úmyslu vystupovat jako tovární organizace. Bylo nám samozřejmě jasné, že se toho ještě musíme hodně naučit. S tím jsme byli ovšem srozuměni,“ vysvětluje Barclay.

V šampionátu 2016/17 také Jaguar skončil poslední. V dalším ročníku už poskočil na šestou příčku a získal premiérové pódiové umístění. V roce 2019 pro něj vyhrál Mitch Evans E-Prix v Berlíně a letos další v Mexiku.

Foto: FORMULE.cz