Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Räikkönen ujel všem a vyhrál v Monaku!

Räikkönen ujel všem a vyhrál v Monaku!

Grand Prix Monaka - závod.

Kimi Räikkönen nechal veškeré divoké souboje za sebou a s přehledem vyhrál Grand Prix Monaka! Spolu s ním na stupních vítězů dojel Nick Heidfeld a Mark Webber poté, co oba v závěru předjeli Fernanda Alonsa, kterému dosloužily zadní pneumatiky a jeho rychlost v závěrečné fázi závodu neuvěřitelně spadla. Na pátém místě dojel Juan Pablo Montoya s mclarenem před Ralfem Schumacherem a dvojicí jezdců Ferrari Michaelem Schumacherem a Rubensem Barrichellem. Toho v posledním kole předjel právě týmový kolega.

Na startu samotného závodu neuvěřitelně zaspal Mark Webber, využili toho Fisichella a Jarno Trulli. Montoya, který startoval šestnáctý, se brzy propracoval na dvanácté místo a jezdil v těsném závěsu za Rubensem Barrichellem.

Pořadí se pak příliš neměnilo, jen Ralf Schumacher dokázal předjet Minardi a Jordan a po sedmnácti kolech byl čtrnáctý. Do předjíždění o kolo zpět se pak dostala špička startovního pole, do té doby však rozdíly mezi prvními čtyřmi pomalu ale jistě narůstaly. Ty nejtěsnější byly mezi Trullim a Webberem a pak Villeneuvem, Barrichellem a Montoyou. Ind Karthikeyan se potýkal s problémy a musel třikrát do boxů, počtvrté definitivně.

Christijan Albers usoudil, že je to až příliš velká nuda a svými hodinami zatarasil trať. Doplatili na to David Coulthard a Michael Schumacher, kteří se za ním srazili, Coulthard vypadl zcela, Schumacher musel měnit přední přítlačné křídlo a spadl o kolo zpět za Räikkönena. Safety caru k zastávce v boxech využili Alonso, Webber, Heidfeld, Massa, Fisichella, nikoli však Räikkönen a Trulli, ti po restartu vedli závod před třetím Alonsem, Webberem, Heidfeldem, Massou, Villeneuvem a Fisichellou.

Patrick Friesacher nenechal svého týmového kolegu ve štychu a v hodinách před šikanou rozbil své minardi o svodidla krátce po restartu závodu.

Také díky tomu, že měl první Räikkönen a druhý Trulli před restartem mezi sebou M. Schumachera a Friesachera o kolo zpět, už ve 34. kole měl Räikkönen náskok přes 13 vteřin. Räikkönen tomuto náskoku však mohl vděčit také svým nejrychlejším kolům v té době. Alonso na Räikkönena ztrácel téměř 23 vteřiny. Čtyřicáté kolo bylo nejrychlejší pro Michaela Schumachera, do boxů zajel Jarno Trulli a vrátil se za svého týmového kolegu Ralfa Schumachera na jedenácté místo, německý závodník však do boxů zajel chvíli po něm.

Tam na konci 41. kola zajel i Kimi Räkkönen, a to vůbec poprvé. Na trať se bezpečně vrátil na prvním místě s náskokem patnácti vteřin před druhým Alonsem, kterého těsně pronásledoval třetí Webber s Nickem Heidfeldem v závěsu před Massou, Fisichellou, Barrichellem a Montoyou. V boxech ještě nebyli právě poslední dva jmenovaní plus Liuzzi z týmu Red Bull, který kroužil za Montoyou.

Barrichello s Liuzzim tam zajeli vzápětí, Brazilci ovšem při výjezdu zhasnul motor, Montoya oba následoval o kolo později před tím, než se Albers musel vypořádat se smykem v první zatáčce okruhu. V této době měli na svém kontě všichni jednu zastávku a Barrichello od ředitelství závodu obdržel penalizaci průjezd boxy za překročení maximální povolené rychlosti v boxové uličce.

Bratři Schumacherovi se dotáhli na Villeneuva, při jednom z pokusu o předjetí se Schumacher starší dostal na chvíli mimo trať, když útočil na Ralfa. Po 58 kolech zajeli jezdci Williamsu ke své druhé zastávce v boxech, což Heidfelda dostalo před Webbera. V boxech byl podruhé i M. Schumacher, zařadil se za Liuzziho, kterému chvíli na to odešla pravá zadní pneumatika a musel do boxů.

Pátého Fisichellu a jedenáctého Barrichella dělilo v 62. kole pouhých osm vteřin, mezi nimi Trulli, Montoya, Massa, Villeneuve a R. Schumacher. Před tím se Montoya dostal před Massu a útočil na Trulliho, když se Villeneuve pokusil předjet svého týmového kolegu. Jeho pokus byl ovšem příliš krátkozraký a obrubník je ve St. Devote vystřelil do pneumatik, o které si Kanaďan urazil přední křídlo.

Divokým akcím nebyl konec, Trulli si přes obrubník vyšlápl na Fisichellu, ten se okamžitě propadl až za M. Schumachera. Trulli však vzápětí chyboval v šikaně u přístavu a spadl taktéž až za M. Schumachera právě před Fisichellu. Trulli pak musel do boxů ke svým mechanikům. Obě ferrari se tak ocitla na bodech, na Alonsa stále tlačili, tentokrát v obráceném pořadí, jezdci Williamsu, kteří s odstupem půlminuty za sebou měli Montoyu, Ralfa Schumachera, Barrichella a M. Schumachera.

Zadní pneumatiky Alonsova renaultu byly zcela sjeté, ve skupince za touto trojicí jezdili Montoya, Ralf, Barrichello a Michael. Räikkönen s Alonsem nakonec zvolili strategii jediné zastávku v boxech, sedm kol před cílem pak v nájezdu do šikany Heidfeld Alonsa mazácky předjel a vzápětí se o totéž pokoušel Mark Webber. Heidfeld okamžitě ujel a při jednom z Webberových pokusů se Alonso dostal mimo trať, když oba brzdili velmi pozdě, na jejich pořadí se však nic nezměnilo, avšak při repete o kolo později už se Webber před Alonsa dostal! Vzápětí Španěla dojela čtyřčlenná skupinka vedená Montoyou, jim už ovšem Alonso, kterému vůz v posledním kole prakticky nejel, odolal. Oproti tomu neodolal Barrichello svému týmovému kolegovi, který ho v posledním kole předjel.

Další závod se jede již za týden na Nürburgringu

Výsledky závodu

p.
Jezdec Tým    Čas/Kolo
1.
 K.Räikkönen  McLaren
M
1h44:51.210
2.
 N.Heidfeld  Williams
M
+ 13.877
3.
 M.Webber  Williams
M
+ 18.484
4.
 F.Alonso  Renault
M
+ 36.487
5.
 J.P.Montoya  McLaren
M
+ 36.647
6.
 R.Schumacher  Toyota
M
+ 37.177
7.
 M.Schumacher  Ferrari
B
+ 37.223
8.
 R.Barrichello  Ferrari
B
+ 37.570
9.
 F.Massa  Sauber
M
+ 1 kolo
10.
 J.Trulli  Toyota
M
+ 1 kolo
11.
 J.Villeneuve  Sauber
M
+ 1 kolo
12.
 G.Fisichella  Renault
M
+ 1 kolo
13.
 T.Monteiro  Jordan
B
+ 3 kola
14.
 C.Albers  Minardi
B
+ 5 kola
NC
 V.Liuzzi  Red Bull
M
kolo 59
NC
 P.Friesacher  Minardi
B
kolo 29
NC
 D.Coulthard  Red Bull
M
kolo 24
NC
 N.Karthikeyan  Jordan
B
kolo 19

Průběžný stav hodnocení Mistrovství světa jezdců a konstruktérů naleznete v sekci VÝSLEDKY.