Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

M. Schumacher: "Nechme těchto hovadin."

M. Schumacher: "Nechme těchto hovadin."

Aneb stinná stránka novinařiny.

Včerejší tisková konference se v poměrně velké míře omezila na počínání německého tisku, čímž vyzdvihla stinnou stránku žurnalistiky, která u svědomitých a poctivých novinářů způsobuje husí kůži.

Na přetřes samozřejmě přišly komentáře z úst Rubense Barrichella a Ralfa Schumachera po Grand Prix Monaka na adresu Michaela Schumachera, který si podle nich počínal v posledním kole závodu nebezpečně, když se snažil získat body navíc. Ralf Schumacher dokonce o svém starším bratrovi řekl, že občas nepoužívá mozek.

Německý tisk k tomu ovšem přistoupil trochu s větší pozorností než ostatní a po čtyři dny čtenáře zásoboval zprávami o bratrovražedném boji a nestyděl se dokonce zapojit Ralfovu manželku Corinu.

"Je po všem," odpověděl na první otázku na toto téma Michael Schumacher. "S Ralfem jsme si o tom pěkně popovídali, to je prostě závodění."

Ralf Schumacher, který byl na tiskovce s ním, přitakal: "Je to tak, už není správné to dál rozebírat."

Tím záležitost skončila pro část tiskové konference (tzv. televizní část), která je moderována jednou osobou, takže není bez překvapení, a je vcelku pochopitelné, že celá záležitost přišla na přetřes ještě jednou, když se mohli začít ptát novináři.

"Ano, je to pravda, předjel jsem jej v posledním kole," odpověděl M. Schumacher na otázku, zda má co říci k Rubensovým reklamacím. "Myslím ale, že o tom je závodění. Chci říci, po závodě je člověk unavený, vyčerpaný, vládnou emoce, situace je viděna jinak. Dnes jsem s ním nemluvil, ale bavil jsem se s ním v pondělí a byl v pohodě. Měl narozeniny. Je to Brazilec, to víte, temperament."

Jiný novinář na to pak reagoval právě připomínkou zpráv v německém tisku o "bratrovražedné válce".

"Víte, myslím, že jsme oba velice dobří závodníci," řekl dál Schumacher. "Bojujeme spolu na okruhu, každý ve vlastním zájmu, v zájmu svého týmu. Ale nikdy nezapomenete na to, že je to váš bratr, že svého bratra máte rád. Po závodě můžete být trochu emotivní, ale na tom nesejde. Je to váš bratr, vaše krev, a všechno, co ty hloupé noviny napsaly, pokud nás znáte, pak víte, že to jsou hovadiny."

Ralf výše uvedená slova potvrdil tím, že k tomu nemá co dodat, novinářům to však přesto nestačilo:

"Ralfe, vaše komentáře však už nebyly přímo po závodě, bylo to den dva po závodě, takže mi to přijde ne jako důsledek emocí, takže mi připadáte, jakobyste si o Michaelovi stále myslel to, co jste řekl," ptal se jeden z novinářů. "A co na to vaše žena?"

Ralfova manželka Corina se do celé záležitosti dostala náhodou, když se jí jeden z novinářů v neděli zeptal na názor na celou kauzu.

"Mít na určitou věc názor neznamená být emotivní," řekl Ralf Schumacher. "Po závodě je člověk emotivní, má na celou věc nějaký názor, a může u něj zůstat, ale to nemá co dělat s bratrovražednou válkou, je to jen názorový rozdíl. Michael nebo kdokoli jiný, prostě mám jiný názor než můj soupeř. Takže nevidím důvod, proč se o tom tolik mluví. Do určité míry chápu, že je to pro noviny zajímavé, jako reklama na lístky na Nürbrurgring to možná nebylo špatné."

Takže změnil Ralf svůj názor na to, že Michael někdy nepoužívá svůj mozek?

"My všichni jej někdy nepoužíváme. Musíte se mnohdy rozhodnout ve zlomku vteřiny, někdy je to rozhodnutí dobré, někdy ne," řekl Ralf.

Konec? Ještě ne.

"Michaeli, bylo rozhodnutí bojovat o pozici v posledním kole v Monaku se svým bratrem správné nebo, jak říká Ralf, to nebylo rozhodnutí z těch dobrých?" zněla další otázka.

"Podívejte se," řekl Michael, přičemž trpělivost evidentně došla. "Už jsme oba řekli, že závodíme proti sobě. Je to závodění, možná se v něčem neshodneme, ale to je přeci normální. Jsme konkurenceschopní, máme jiné názory, což je podle mě i nutné mít různé názory. Ale udělat o tom takový detailní rozbor že támhleten řekl tohle slůvko a tamten udělal tohle nebo támleto. Pojďme se bavit vážně a nechme těchto hovadin (v originále idiot business - pozn. autora) , pojďme se bavit o něčem normálním."

Inu, i taková je formule 1. Je zřejmé, že devět z deseti z vás, čtenářů, by dokázalo položit daleko inteligentnější a zajímavější otázky.