Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Party mód bude zakázán od VC Itálie

Party mód bude zakázán od VC Itálie

Technická vyhláška je již na světě

Zákaz měnění motorových režimů měl být původně v platnosti od Velké ceny Belgie, která se pojede příští týden na rychlém okruhu Spa-Francorchamps, kde je vyšší počet koňských sil velkou výhodou. Tento záměr se však nepodařilo uskutečnit.

Nestačí vydat technickou vyhlášku, je třeba i zajistit kontrolu jejího dodržování, jakož i to, že všem účastníkům bude jasné, co je dovoleno a co ne. Věc je o to komplikovanější, že je propojena se zákazem vývoje pohonné jednotky v průběhu sezony. Její výrobce smí dělat úpravy ve prospěch spolehlivosti, ale výkon musí zůstat stejný. To se těžko kontrolovalo při používání různých motorových režimů a s jedním to bude méně komplikované, ale asi ne zcela prosté. Výrobci tedy dostali více času a před VC Belgie se nic nezmění.

Technická vyhláška však byla vydána. Týmy varuje před měněním výkonnostních režimů motoru v průběhu závodního víkendu počínaje Velkou cenou Itálie, která se pojede 6. září. Italská Monza je ještě rychlejší okruh než Spa-Francorchamps a více prověří sílu motorů, takže bude dobře vidět, jak moc nový zákaz změnil konkurenceschopnost týmů v kvalifikacích a v závodech.

Technická vyhláška nemá sílu předpisu, ale může zpřísnit jeho interpretaci. V této technické vyhlášce se píše, že softwarové zvyšování a snižování výkonu motoru týmem je v rozporu s článkem 27.1 technických pravidel formule 1, ve kterém se uvádí, že jezdec má vůz řídit sám a bez pomoci.

Trénink, kvalifikace, taktické kroužení nebo souboj na trati, výkon motorů se na rovinkách Monzy měnit nebude. Foto: Renault

zdroj: originální materiál redakce, titulní foto: Mercedes