Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Audi a BMW dávají sbohem formuli E

Audi a BMW dávají sbohem formuli E

Nastává soumrak elektrického mistrovství?

Formuli E stihly v rozmezí dvou dnů dvě těžké rány. Automobilky Audi a BMW v krátkém sledu za sebou oznámily, že po skončení sezony 2021 šampionát opustí.

Zejména u čtyř spojených kruhů se jedná doslova o senzaci, protože Audi patřilo k velkým propagátorům elektrického pohonu a důrazem na něj také před časem odůvodnilo odchod z DTM. Jenže šéf koncernu Volkswagen, do nějž Audi patří, Herbert Diess napsal už v srpnu na svůj profil na platformě LinkedIn: „Formule 1 se syntetickými palivy je napínavější, zábavnější a progresivnější z technického hlediska než formule E, která absolvuje pár kol v městských centrech.“ 

BMW utlumuje svoje sportovní aktivity. Foto: FIA Formula E

O příští orientaci Audi v motorsportu zatím není údajně rozhodnuto. Ve hře jsou dvě varianty – Rallye Dakar a návrat do Le Mans.

BMW pouze stručně uvedlo, že „možnosti technologického transferu mezi prostředím formule E a BMW Group jsou vyčerpány“. Bavorský výrobce neprodlouží smlouvu s týmem Andretti, s nímž spolupracoval již od první sezony 2014/15. Zda to Američané dál potáhnou ve vlastní režii, není známo.

Na rozdíl od Audi to vypadá, že BMW se ze sportovní sféry stáhne úplně. Otazník visí i nad budoucností jeho klientského programu s vozy M4 GT3 a M2 CS.

Zdroj: Motorsport-Total, úvodní foto: FIA Formula E