Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Leclerc potrestán za kolizi

Leclerc potrestán za kolizi

Chybu si zatím moc nepřipouští

Sportovní komisaři Velké ceny as-Sachíru rozhodli, že Charles Leclerc byl evidentně jediným viníkem kolize se Sergiem Pérezem a jeho manévr byl tak nepochopitelný, že musí být potrestán i přesto, že jím sám sebe vyřadil ze závodu.

Před čtvrtou zatáčkou prvního kola byl Leclerc za bojující trojicí sestávající z Valtteriho Bottase, Maxe Verstappena a Sergia Péreze. Brzdil později než oni a svůj rudý monopost pustil na vnitřní stranu zatáčky, vedle nepřipraveného Péreze. Mexičan už nemohl nic udělat. Leclerc nedokázal zatočit do zatáčky a došlo ke kolizi, která Monačana poslala s poškozeným monopostem do bariéry na vnější straně zatáčky a Péreze otočila o 180 stupňů.

Pérez měl štěstí, bez poškození se vrátil do závodu a vyhrál ho. Bottas chaosu unikl, ale smůlu měl Verstappen, jenž byl na vnější straně vedle Péreze a nekontrolovatelný vůz Racing Pointu ho navedl rovnou do úzké štěrkové zóny a bariéry za ní. Vůz Red Bullu tak zůstal zaparkován hned vedle Leclerkova ferrari.

Komisaři se na incident důkladně podívali po skončení závodu. Usoudili, že brzdit tak pozdě byl nesmysl a Leclerkovi udělili trest ztráty tří míst na startu Velké ceny Abú Zabí.

Leclerc byl po prvním závodě v Bahrajnu kritizován týmovým kolegou za jeho nebezpečné a nepromyšlené manévry po obou startech, ale chybu si nepřiznal. A chybu si moc nepřipouštěl ani včera, než komisaři vynesli rozsudek.

"Sergia jsem viděl, ale předpokládal jsem, že zatáčku projede vnějškem vedle Valtteriho. Jenže on se nakonec rozhodl přibrzdit a jet dovnitř, kde jsem byl já. Už to nešlo dobrzdit. Netvrdím, že to byla Sergiova chyba, to ne. Pokud byl někdo na vině, tak potom já, ale ve skutečnosti to byla prostě smůla," vykrucoval se Monačan.

Po kvalifikaci byl Leclerc hrdinou Ferrari, v neděli to zvoral. Foto: Ferrari

O tom, koho to byla chyba, nepochybuje Verstappen, kterému by takové počínání snad mohlo připomínat postartovní incidenty v jeho prvních sezonách ve F1.

"Start nebyl vůbec špatný, jenže Valtteri mi zahradil cestu, což je normální věc, takže jsem se musel stáhnout," popsal Verstappen svůj kratičký závod. "Pak jsem se snažil už jen přežít v tom zmatku bez poškození vozu. Nechápu, proč byli tak agresivní, kam tak spěchali. Všichni jsme byli na dobrých pozicích a tři z nás doplatili na kolizi, dva vozy byly vyřazeny ze závodu.

Hlavně nechápu, jak mohl Charles tak pustit svůj vůz do vnitřku čtvrté zatáčky, jak ho napadlo brzdit tak pozdě. Co si myslel, že se stane? Sergio neměl šanci vidět, co se děje uvnitř. Charles zablokoval kola, šel do nedotáčivého smyku a vrazil do něj. Doufal jsem, že Sergia objedu vnější stranou a vyhnu se poškození vozu, ale už to nebylo v mých rukou."

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari