Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Prodej části McLarenu potvrzen

Prodej části McLarenu potvrzen

Z formule 1 do formule E?

Zpráva o prodeji podílu v týmu McLaren, o které jsme informovali, se ukázala být pravdivá. Velkým podílníkem se stávají Američané z investiční společnosti MSP Sport Capital.

Z obchodní stránky se mění to, že McLaren Group již není stoprocentním vlastníkem dceřiné společnosti McLaren Racing, která provozuje tým McLaren F1 a prostřednictvím Arrow McLaren SP je zapojena i do série IndyCar.

MSP přebírá 15% podíl, který se má do konce roku 2022 navýšit na 33 %. McLaren Group bude nadále vlastnit 67 % McLaren Racingu, přičemž většinovým majitelem McLaren Group zůstává Mumtalakat, fond bahrajnské vládnoucí rodiny. MSP tedy investovalo přímo do týmu, ne do výroby silničních automobilů nebo aplikovaných technologií McLarenu. Rovněž se potvrdilo, že MSP dosadí dva členy do představenstva společnosti McLaren Racing ke dvěma nominovaným mateřskou společností.

Tým McLaren peníze potřebuje, protože hospodářská krize vyvolaná pandemií ho zastihla právě v době, kdy rozjel několik investic do svých vývojových programů, včetně výstavby nového aerodynamického tunelu a jezdeckého simulátoru. MSP za svůj podíl zaplatí 185 milionů britských liber, takže celková cena týmu byla odhadnuta na 16,4 miliardy korun.

Vlastnická struktura se mění, vedení týmu zůstává. Foto: McLaren

Finanční injekce by mohla Zaku Brownovi pomoci oprášit jeho plán na vstup McLarenu do WEC, pravděpodobněji však nyní vypadá příchod do formule E, z níž se stahují automobilky Audi a BMW.

"Dosud jsme nemohli vstoupit do formule E, jako dodavatel baterií nesmíme. V roce 2023 ale přijde nová generace vozů, my už nebudeme monopolním dodavatelem. A podle mě je to velmi zajímavá série. Začínáme s podrobnější analýzou. Samozřejmě chceme nejprve pochopit, proč oni (BMW a Audi) odešli," řekl generální ředitel týmu.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren