Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Do rodiště Josefa Newgardena a hlavního města country

Do rodiště Josefa Newgardena a hlavního města country

Music City Grand Prix – před závodem

Nový závod čeká tento víkend na piloty IndyCar Series. Poprvé se představí na 3,5 km dlouhém městském okruhu v Nashvillu. Ten se pyšní jedním unikátem, přes 500 metrů dlouhým mostem přes řeku Cumberland, který během jednoho kola piloti překonají hned dvakrát.

Formulové závody ve státě Tennessee nemají zrovna bohatou tradici. V 60. letech sice byl otevřený ovál v Bristolu, ten ale zůstal jen doménou NASCAR. IndyCar přišla ještě pod názvem Indy Racing League do státu poprvé v roce 2001 a to na nově otevřený ovál Nashville Superspeedway.

Necelé 1,5míle dlouhá trať s betonovým povrchem ale hostila IndyCar jen necelou dekádu, poslední závod se zde jel v roce 2008. Trať pak byla dokonce na čas uzavřena. Nepovedlo se totiž to, s čím její stavitelé počítali, když okruh projektovali – zlákat hlavní sérii NASCAR. Ta v Nashvillu debutovala až letos, když trať získal vlastník oválu v Doveru a přesunul sem jeden ze dvou závodů.

IndyCar mezitím získala ovšem velké lákadlo, proč se do Tennessee vrátit. Rodákem z Nashvillu je dvojnásobný šampion Josef Newgarden. IndyCar tak hledala cestu, jak ve městě spojeném s hudbou, především s country, uspořádat další závody. A příležitost se naskytla po několikaletém jednání a neúspěšných pokusech závod zorganizovat.

Promotér má před sebou náročný úkol. Posledním „novým“ městským okruhem v kalendáři byl ten v Houstonu v roce 2013. Tam ale IndyCar závodit už přestala, stejně jako v Baltimoru, Sao Paulu a do Bostonu, kde také měla závodit přímo v ulicích města, nakonec vůbec nedorazila.

Okruh navrhnul dvorní architekt IndyCar Tony Cotman, který vytyčil právě zmíněné městské okruhy v Baltimoru či Sao Paulu. Schválně se vyhnul úplnému centru města, které trať jen lehce navštíví pasáží mezi zatáčkami 4 až 8. K čemuž ale musí jezdci překonat dvakrát řeku Cumberland. Most veteránů korejské války, přes který trať vede, patří k místům, které si lidé na první pohled s Nashvillem spojí. Cotman věří, že fotografie vozů na mostě budou stejně pro okruh typické, jako ty z Long Beach s parníkem Queen Mary v pozadí, či u fontány na Belle Isle v Detroitu.

 

 Plánek nové trati, zdroj: IndyCar.

 

Samozřejmě otázka padla i na to, jestli nehrozí, že vůz po nějaké kolizi skončí v řece. Cotman ale věří, že vzhledem k masivním bariérám a na nich upevněném plotu něco takového nehrozí. „Ale budeme mít pod mostem lodě se záchranáři. Stejně jako je máme v St. Petersburgu, kdyby vůz skončil ve vodě (v St. Petersburgu vede část trati po nábřeží, pozn. red.). Tam máme potápěče. Stejně tak v Detroitu a kdekoliv, kde je blízko trati voda, to je standardní postup,“ řekl designér okruhu pro web Racer.com.

Zbytek trati se line na parkovišti před stadionem týmu Tennessee Titans, který hraje Národní fotbalovou ligu. Právě jeho zázemí bude promotér využívat. Zatímco přímo před stadionem je cílová rovinka, protože je poměrně krátká, odstartuje se mezi zatáčkami 3 a 4 na dlouhé rovince, která vede také přes řeku.

IndyCar má za sebou dlouhou pauzu způsobenou termínovou kolizí s olympijskými hrami. Ty v Americe vysílá stejná televizní společnost, jako závody IndyCar, a série hrám nechtěla konkurovat. naposledy tak piloti závodili 4. července v Ohiu. Mimochodem během volných týdnů IndyCar dojednala nový televizní kontrakt, který závody ponechá na obrazovkách stanice NBC. A to i přesto, že ta ruší svůj speciální sportovní kanál. Více závodů se přesune na celoplošnou hlavní stanici, další skončí na kabelovém programu či ve streamovací službě Peacock.

V Ohiu se nejlépe na nadcházející závod naladil domácí Newgarden, který si po nezdarech v předcházejících podnicích připsal první letošní triumf. V pořadí šampionátu mu patří čtvrté místo. Mistrovství vede Palou, následovaný O´Wardem – oba mladíci jako jediní dokázali letos vyhrát dvakrát. Třetí příčka patří Dixonovi.

V Nashvillu se letos podruhé posadí do druhého vozu týmu Meyer Shank Racing Hélio Castroneves. Ten letos startoval jen v Indy500 a tu vyhrál. Tým mezitím potvrdil, že Castroneves odjede příští rok za stáj celou sezonu. Jeho stájovým kolegou ale nebude Jack Harvey, který mezitím oznámil, že se stájí spolupráci neprodlouží. Ve voze, který by měl řídit příští rok, se ale tento víkend představí ještě Santino Ferrucci, neboť Bobby Rahal a jeho partneři i v Nashvillu nasadí tři vozy.

Nashville Street Circuit
Délka okruhu: 2,17 mil (3,49 km), 11 zatáček
Délka závodu: 80 kol (173 mil)
První závod: 2021

Časový harmonogram (SELČ)

Pátek 6. 8.
22:10 – 23:25 – 1. trénink

Sobota 7. 8.
19:00 – 19:45 – 2. trénink
22:30 – 00:00 – Kvalifikace

Neděle 8. 8.
19:00 – 19:30 – warm up
23:30 – Start závodu Music City Grand Prix

 

Zdroj: Původní zpráva redakce, úvodní foto: IndyCar