Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Palou vs. O´Ward vs. Newgarden – o titulu rozhodne neděle

Palou vs. O´Ward vs. Newgarden – o titulu rozhodne neděle

46th Acura Grand Prix of Long Beach – Před závodem

Tři jezdci mají matematickou šanci, že se v neděli stanou šampiony letošní sezony IndyCar Series. Španěl Álex Palou ale na městský okruh v Long Beach pojede jako velký favorit. K tomu, aby měl jistý titul, mu stačí dojet na 11. příčce. Pokud se nebude radovat Newgarden, dočká se IndyCar nemladšího šampiona za poslední roky, Palouovi je 24 let, O´Ward je ještě o dva roky mladší. Rozhodne se také o nejlepším nováčkovi, či o držiteli trofeje pro zisk největšího počtu pole position.

Generační výměna, tak by se dala ve zkratce shrnout letošní sezona. Je ve znamení souboje dvou mladých pušek, ale do dění v závodech promlouvali i další mladíci – Colton Herta či Rinus VeeKay. Poslední jmenovaný, ale také oba jezdci bojující o titul a Marcus Ericsson se dočkali premiérových vítězství.

Palou do Ameriky přišel vloni. V japonské Super Formuli jej pro tým Dale Coyne Racing objevil bývalý pilot IndyCar Roger Yasukawa. Palou už ve svém třetím závodě v IndyCar dosáhl na Road Americe stupňů vítězů. Vysloužil si angažmá u mistrovské stáje Chipa Ganassiho. Vyhrál hned úvodní závod na okruhu v Alabamě. Na oválu v Texasu získal první pole position. V Indy500 jej jen těsně překonal Hélio Castroneves. Druhé vítězství přidal Palou na Road Americe. V Portlandu, kde se vloni nezávodilo, takže tam Palou jel poprvé v kariéře, získal pole position, kterou přetavil ve vítězství. Poprvé startoval i na okruhu Laguna Seca, kde dojel v neděli druhý. Teď jej čeká premiéra i na městském okruhu v Long Beach.

Alex Palou. Foto: IndyCar

O´Ward debutoval v roce 2018 na okruhu v Sonomě už coby novopečený šampion Indy Lights. Za tým Harding Steinbrenner Racing, juniorku Andrettiho stáje, měl odjet celou další sezonu, ale stáj musela redukovat svůj program a nakonec si ponechala jen Hertu. O´Ward získal místo u Carlinu, ale nebylo to povedené angažmá. Trápení vyvrcholilo neúspěchem v kvalifikaci na Indy500. O´Ward se ale stal juniorem Red Bullu, odjel jeden závodní víkend v F2 a startoval také v Super Formuli.

Pak si jej ale vybral McLaren. O´Ward dojel vloni třikrát druhý, na Road Americe získal pole position, celkově byl čtvrtý. Do úvodního závodu v Alabamě, který vyhrál nakonec Palou, startoval z pole position. O´Ward se radoval v Texasu a v jednom ze závodů v Detroitu.

Karty jsou rozdány jasně. Palou vede o 35 bodů před O´Wardem a o 48 bodů před Newgardenem. Pokud skončí lépe než 12., bude mistrem bez ohledu na to, kolik bodů získají O´Ward a Newgarden. Aby O´Wardovi stačilo, že Palou skončí na 12. místě, musel by ještě k vítězství připsat všechny čtyři bonusové body – jeden za pole position, jeden za vedení alespoň jednoho kola a další dva za vedení největšího počtu kol.

Patricio O´Ward. Foto: IndyCar

To Newgarden má spíše jen matematickou šanci. I když vyhraje a získá všechny bonusové body, potřebuje, aby Palou skončil na posledních čtyřech příčkách. Do karet mu alespoň hraje množství přihlášených vozů. Na rošt se jich postaví hned 28. Mezi Newgardenem a O´Wardem je to jasně dané. Pokud Newgarden předvede takto triumfální výkon a Paloua zároveň potihnou problémy, bude Američan potřetí mistrem bez ohledu na to, jak dojede O´Ward.

Long Beach bude také o loučení. Ryan Hunter-Reay pojede poslední závod za tým Andretti Autosport. Za stáj, pro kterou závodí od roku 2010. S týmem se nejspíš rozloučí také James HInchcliffe. Spekuluje se, že Takuma Sató by mohl ukončit kariéru v IndyCar. Nahradit by jej měl Jack Harvey, který už oznámil, že skončí u týmu Meyer Shank Racing. A tam by naopak mohl zamířit od týmu Penske Simon Pagenaud. Na místo Hunter-Reaye se má od týmu Dale Coyne Racing přesunout Romain Grosjean.

Právě ten je ve hře o titul nejlepšího nováčka a to i přesto, že vynechal tři závody na oválech a to včetně Indy500, za kterou byly dvojnásobné body. Na Scotta McLaughlina ztrácí 20 bodů.

Herta, Newgarden a O´Ward mají na kontě tři pole position. Pokud někdo z nich získá tu v Long Beach, ovládne trofej pro největší počet pole position v sezoně. Pokud se bude radovat někdo další, tak by slavil zřejmě Herta. Ten totiž dokázal proměnit dvě pole position ve vítězství. K tomu se ale může připojit i Palou. Na kontě má dvě, z toho jednu proměněnou v triumf. Pokud by vyhrál kvalifikaci i závod, tak vyrovná Hertu.

Josef Newgarden. Foto: IndyCar

Sató může ukončit sezonu jako jezdec, který se v závodech posunul dohromady o nejvíce příček. Zatím má na kontě posun o 87 míst, jeho stájový kolega Rahal postoupil dohromady o 80 míst, Ericsson je na tom o dvě místa hůře. Hunter-Reay má pak na kontě zlepšení své pozice o 65 míst.

Rozhodne jedna z nejklasičtějších tratí – městský okruh v Long Beach. Zde se mělo původně závodit na jaře, ale kvůli covidu byl závod posunut na podzim. IndyCar trať hostí od roku 1984, předtím byla ale součástí kalendáře Formule 5000 a F1.

S šesti vítězstvími je nejúspěšnějším pilotem v Long Beach Al Unser Jr., Z aktivních jezdců se radovali z vítězství Castroneves (2000), třikrát Bourdais (2005 – 07), dvakrát Power (2008 a 2012), Hunter-Reay (2010), Sató (2013), Dixon (2015), Pagenaud (2016), Hinchcliffe (2017), Rossi (2018, 2019).

Městský okruh v Long Beach
Délka okruhu: 1,968 míle (3,167 km), 11 zatáček
První závod IndyCar: 1984
Rekord okruhu: Hélio Castroneves (Team Penske) – 1:06,2254 v roce 2017
Pole position v roce 2019 – Alexander Rossi (Andretti Autosport) – 1:06.4811
Vítěz závodu v roce 2019 – Alexander Rossi (Andretti Autosport)

Časový harmonogram (SELČ)
Sobota 25. 9.
0:00   0:45 – 1. trénink
18:00 – 18:45 – 2. trénink
21:05 – Kvalifikace

Neděle 26. 9.
21:45 – Start závodu 46th Acura Grand Prix of Long Beach

 Zdroj: Původní text redakce, úvodní foto: IndyCar