Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdo letos bude závodit ve F2?

Kdo letos bude závodit ve F2?

Šampion FIA F3 i pokračovatelé slavných jmen

Monoposty F2 se od druhého do čtvrtého března objeví letos poprvé na závodní dráze. Šampionát totiž bude mít ve zmíněném termínu na programu předsezonní testy v Bahrajnu, kde se představí společně s FIA F3. Pojďme se tedy podívat, kdo letos bude ve F2 závodit.

Jako úřadující šampioni vstupují do letošního ročníku u Premy. Italská stáj mohla loni oslavovat svůj třetí jezdecký titul v seriálu zásluhou Oscara Piastriho, který navázal na úspěchy Charlese Leclerca (2017) a Micka Schumachera (2020). V sezoně 2022 tým nasadí kompletně obměněné jezdecké složení. Kromě Piastriho, který po zisku titulu už nemůže v sérii pokračovat a letos se bude v roli rezervního pilota Alpine připravovat na vstup do F1 v roce 2023, totiž šampionát opustil i jeho loňský týmový kolega Robert Švarcman.

Novou sestavu Premy vytvoří junioři Red Bullu Dennis Hauger a Jehan Daruvala. Pro ani jednoho z nich nepůjde o první rok s tímto týmem. Hauger za něj totiž závodil už loni ve FIA F3 a dojel si v jeho barvách pro titul. I Daruvala usedal do kokpitu Premy ještě v šampionátu FIA F3, a to v roce 2019. Tehdy obsadil celkové třetí místo. Zatímco pro Haugera půjde ve F2 o první rok, Daruvala zde absolvuje již třetí sezonu. Předchozí dvě strávil v barvách britského Carlinu a na konto si připsal celkem tři triumfy.

Celá sestava se ale mění také u UNI-Virtuosi. Kromě nového pilota Alfy Romeo ve F1 Kuan-jü Čoua už totiž s týmem nebude pokračovat ani Felipe Drugovich. Místo nich vsadí tým na Jacka Doohana a Marina Sata.

Doohan se loni stal vicemistrem FIA F3 s Tridentem. Kromě toho si už ale připsal i starty ve F2. Absolvoval totiž závěrečné dva podniky loňské sezony za tým MP Motorsport. V nich získal syn pětinásobného mistra světa v závodech silničních motocyklů Micka Doohana a současně čerstvý přeběhlík z juniorského programu Red Bullu do akademie Alpine celkem sedm bodů. Také na sebe upozornil druhým nejrychlejším časem při kvalifikaci v Abú Zabí.

Jack Doohan si pro svou první kompletní sezonu ve F2 vybral tým UNI-Virtuosi. Foto: FIA Formula 2



Sato se bude snažit napravit nevýrazný dojem ze svého dosavadního působení v šampionátu. V něm se poprvé objevil v roce 2019, kdy nastoupil v barvách Camposu do posledních tří podniků sezony. Tehdy ještě žádné body nezískal. O mnoho úspěšnější ale nebyl ani v posledních dvou letech u Tridentu. Jak ročník 2020, tak loňská sezona pro něj totiž skončila ziskem pouze jednoho bodu.

I třetí tým loňského ročníku Carlin bude mít letos nové jezdce - juniora Red Bullu Liama Lawsona a chráněnce Williamsu Logana Sargeanta. Oba jsme mohli vidět ve F2 už loni. Lawson, který se v roce 2021 stal rovněž vicemistrem DTM, odjel celou sezonu za Hitech a získal jedno vítězství. Sargeant se loni soustředil zejména na působení u stáje Charouz Racing System ve FIA F3. Do F2 ale nakouknul při podniku v Džiddě, kde dostal šanci od HWA Racelab. Za Carlin už Američan závodil v britské F4 (2017) a také ve FIA F3 a Velké ceně Makaa (2019).

Tým Hitech bude pokračovat ve spolupráci s Jürim Vipsem, dalším juniorem Red Bullu. Estonec se pokusí navázat na loňské celkové šesté místo a dvě prvenství. Jeho novým týmovým kolegou se stane Marcus Armstrong, který během zimy ztratil příslušnost k Jezdecké akademii Ferrari. Pro Novozélanďana půjde již o třetí sezonu ve třetím různém týmu. Zatímco v roce 2020 závodil za ART Grand Prix, o rok později za DAMS. Vicemistr FIA F3 ze sezony 2019 obsadil v obou případech 13. místo. Loni si ovšem připsal i první vítězství.

Jüriho Vipse čeká další sezona s Hitechem. Foto: FIA Formula 2



Stejně jako Vips vsadil na kontinuitu i Théo Pourchaire, který pro sezonu 2022 zůstává u stáje ART Grand Prix. Teprve osmnáctiletý Francouz, který se loni stal nejmladším vítězem závodu F2 v historii, bude bezpochyby patřit mezi největší favority. Loni totiž obsadil celkovou pátou příčku a z letošních jezdců je nejvýše umístěným pilotem v sezoně 2021. Stejně jako loni bude jeho týmovým kolegou Dán. Do IndyCar odcházejícího Christiana Lundgaarda ale nahradí Frederik Vesti, který loni s ART Grand Prix skončil na celkové čtvrté příčce ve FIA F3.

U MP Motorsportu budeme svědky návratu Felipeho Drugoviche. Brazilec za tým závodil už v roce 2020 a dosáhl v jeho barvách na tři vítězství. Loňskou sezonu strávil u UNI-Virtuosi a žádný další triumf mu nepřinesla. Drugovichovým parťákem bude třetí muž loňského ročníku FIA F3 Clément Novalak, který už za MP Motorsport startoval loni při posledních dvou podnicích F2 spolu s Jackem Doohanem.

Felipe Drugovich se vrací k týmu MP Motorsport. Foto: FIA Formula 2



Campos si nechává Ralpha Boschunga a Olivera Caldwella. Švýcar za tým závodil už v roce 2017 a 2020 a loni v jeho barvách odjel celou sezonu. Caldwell, který se stejně jako Doohan stává od letoška novým juniorem Alpine, dostal od španělské stáje šanci již při loňských posledních dvou podnicích. Kromě toho minulý rok odjel celou sezonu F2 v barvách Premy a se slovenským týmem ARC Bratislava se ukázal i při jednom závodě vytrvalostního mistrovství světa WEC.

S novým majitelem vstoupí do sezony tým DAMS. Stáj, kterou v roce 1988 založili Jean-Paul Driot a vítěz sedmi velkých cen F1 René Arnoux, totiž převzal během února bývalý pilot F1 Charles Pic. Francouz tým koupil od synů Jeana-Paula Driota Oliviera a Gregoryho, kterým stáj patřila od smrti jejich otce v roce 2019. Ve F2 letos bude pro stáj opět závodit chráněnec Williamsu Roy Nissany. Bude mít ale nového týmového kolegu – juniora Red Bullu Ajumu Iwasu. Japonec se do „druhé ligy“ přesouvá po jedné sezoně ve FIA F3, během které vyhrál jeden závod a skončil na celkovém 12. místě.

Z pilota s dřívějšími zkušenosti ve F2 a z nováčka je složena i letošní sestava Tridentu. Tím zkušenějším bude Richard Verschoor. Nizozemec loni závodil za MP Motorsport, v jehož barvách i jeden závod vyhrál. Jeho spolupráce s týmem ale skončila dva podniky před koncem sezony kvůli nedostatku finančních prostředků. I přesto jsme ho ale viděli při posledním podniku v Abú Zabí, když u Charouz Racing Systemu nahradil zraněného Enza Fittipaldiho.

Verschoora u Tridentu doplní Calan Williams. Australan do šampionátu přichází po dvou sezonách ve FIA F3 s týmem Jenzer. Zatímco v roce 2020 nezískal ani bod, loni skončil s 15 body na 19. příčce a připsal si jedno pódiové umístění.

Výše zmíněný Enzo Fittipaldi si sice při loňském předposledním podniku v Džiddě zlomil patu poté, co po startu narazil do stojícího Théa Pourchaireho a při posledním závodním víkendu v Abú Zabí chyběl, letos se ale do sestavy týmu vrátí. Jeho novým týmovým kolegou se stane Cem Bölükbaşı. Čtyřiadvacetiletý Turek, který se v minulosti věnoval i virtuálním závodům, se loni objevil v seriálech Euroformule Open, European GT4 Series, European Le Mans Series a také v asijské F3. Letos jsme ho během zimy mohli vidět v jednom podniku asijské regionální formule.

Původně se spekulovalo o tom, že se Bölükbaşı přesune do F2 s novou stájí Van Amersfoort, za kterou závodil už loni v Euroformuli Open. Nakonec ale budou barvy nizozemského týmu, který nahrazuje ve startovní listině stáj HWA Racelab, hájit Jake Hughes a Amaury Cordeel. Hughes, který letos oslaví už 28. narozeniny, se ve F2 objevoval již v předchozích dvou sezonách s HWA Racelab. Za německý tým odjel čtyři podniky. Cordeel přichází z FIA F3, ačkoli zde loni v barvách Camposu nezískal ani bod.

Tým Jezdci
Prema Dennis Hauger, Jehan Daruvala
UNI-Virtuosi Jack Doohan, Marino Sato
Carlin Liam Lawson, Logan Sargeant
Hitech Marcus Armstrong, Jüri Vips
ART Grand Prix Frederik Vesti, Théo Pourchaire
MP Motorsport Felipe Drugovich, Clément Novalak
Campos Oliver Caldwell, Ralph Boschung
DAMS Roy Nissany, Ajumu Iwasa
Trident Richard Verschoor, Calan Williams
Charouz Racing System Enzo Fittipaldi, Cem Bölükbaşı
Van Amersfoort Jake Hughes, Amaury Cordeel

Zdroj: Formula Scout, Motorsport, FORMULE.cz, úvodní foto: FIA Formula 2