Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Kdo může za incident Montoya - Pizzonia?

Kdo může za incident Montoya - Pizzonia?

Diskutujte.

V průběhu čtyřicátého kola Grand Prix Belgie došlo ke střetu o kolo zpět jedoucího williamsu Antónia Pizzonii a Juana Pabla Montoyi v kokpitu mclarenu. Kolumbijec jel v tom okamžiku s přehledem na druhém místě.
 
Z televizních záběrů přenášených TV Prima nebylo možno celý incident posoudit, dvojice komentujících to však přesto dokázala. Vzhledem k situaci v Mistrovství světa konstuktérů i jezdců vyvolala kolize nemalý ohlas.
 
Ve snaze poskytnout objektivní informace týkající se tohoto okamžiku přinášíme komentáře zainteresovaných a kompetentních.

António Pizzonia projevil lítost nad tím, že připravil McLaren o ceněný double. Brazilec si prý myslel, že mu Montoya předjetí umožní.

"Měl jsem suché pneumatiky a byl jsem rychlejší," uvedl Pizzonia.

"On byl o dost pomalejší. Jeho pneumatiky možná již nebyly tak dobré a nebo pouze dojížděl závod. Myslel jsem si že mne viděl a v okamžiku, kdy začal předčasně brzdit, tak jsem nabyl dojmu že mne pouští.

Byl jsme na jeho úrovni, ale on mne očividně neviděl, protože jel normální stopu. V tu chvíli jsem již nemohl zabránit srážce. Je mi to líto, nechtěl jsem nikomu zkazit závod. Konec konců jsem dopadl stejně."

Lidé od McLarenu považují za viníka nehody Pizzoniu.

"Odstoupení ze závodu je vždy nepříjemné. Pokud je to však způsobeno něčím mimo kontrolu Vás nebo Vašeho týmu, tak je to ještě těžší," posteskl si Montoya. "Jak jsem řekl na včerejší tiskové konferenci, jezdím za tým. Moje zklamání je o to větší, protože jsme jaké tým odváděli skvělou práci Teď již vím, že se Pizzonia pokoušel se suchými pneumatikami získat zpět kolo, o které byl pozadu a že do mne při pokusu o předjetí zezadu narazil. Cítím zklamání po něčem, co bychom mohli nazvat perfektním víkendem."

Za Montoyu se postavil i šéf McLarenu Ron Dennis: "Oba jezdci dnes podali bezchybný výkon a tým mohl získat maximum. Juan Pablo se stal nevinnou obětí chyby někoho jiného."

Stejného názoru je i Norbert Haug: "Juan Pablo odvedl skvělou práci a během víkendu neudělal jedinou chybu. Je mi ho líto, protože nehoda nebyla jeho chybou."

"Ať už se v posledních kolech stalo cokoliv, je to pro tým nešťastné," prohlásil Kimi Räikkönen. "Je smůla, že jsme nezískali double, protože jsme si ho zasloužili. Jako tým jsme jeli skvělý závod. Obě auta si zasloužila dojet na stupních vítězů."

Montoya již podruhé během tří závodů ztratil téměř jisté druhé místo. McLaren díky nehodě nezískal double (týmu z Wokingu se to nepodařilo již pět let) a současně se neposunul do čela průběžného hodnocení Mistrovství světa konstruktérů.