Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Dohoda o testování je na světě

Dohoda o testování je na světě

Týmy ji podepsaly včera v Suzuce.

V Suzuce podle předpokladů vedení týmů formule 1 podepsala dohodu o testování v roce 2007. Skončila tak několikaměsíční jednání. Dohady se vedly zejména o tom, jak se rozdělí povolených třicet tisíc kilometrů, které za sezonu bude moci každý tým v testech odjet.

Šéf týmu Honda Nick Fry by teď chtěl přemluvit všechny týmy, aby testovaly pokud možno najednou, což by mohlo přivolat větší publicitu.

"Dále se musí domluvit, kde budeme moci všichni testovat, promotéři by tak toho mohli využít a prezentovat to jako jakýsi kolektivní test. Bude to dobré.

Technici si samozřejmě raději sami vybírají, kde se bude jezdit. Já jsem ovšem jako šéf týmu rád, když můžeme testovat na stejné trati jako naši velcí soupeři. Jen tak můžeme zjistit, jak na tom jsme v porovnání s konkurencí. Dává tedy smysl testovat co nejčastěji a pokud možno s co největším množstvím týmů. Je to lepší než pořád dokola pouze sledovat data," řekl Fry.

O testování v průběhu sezony je tedy rozhodnuto. Horší je to s mimosezónním testováním, týmy se stále snaží přinutit Bridgestone, aby umožnil vyzkoušet nové pneumatiky už v listopadu. Zatím jsou naplánované pouze dva třídenní testy v prosinci.