Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Alonso si k dopolednímu kafíčku dal vítězství v Malajsii

Alonso si k dopolednímu kafíčku dal vítězství v Malajsii

Grand Prix Malajsie - závod

Fernando Alonso si v nenápadně poklidném odpoledni na okruhu v Sepangu dojel pro své první vítězství v barvách McLarenu před svým stájovým kolegou Lewisem Hamiltonem. McLaren si tak z Malajsie veze double.

Fin Kimi Räikkönen na Ferrari dojel na třetím místě, když jeho týmový kolega Felipe Massa po sérii chyb přišel o šance svého týmového kolegu doprovodit tamtéž, Fin navíc nestihl v samotném závěru potrápit Hamiltona natolik, aby jej ještě překonal.

Nick Heidfeld s bmw proťal cílovou pásku na čtvrtém místě, zatímco Giancarlo Fisichella dojel šestý. Jeho týmový kolega Heikki Kovalainen bere poslední bod za osmou příčku.

Start vyšel oběma mclarenům, to když se Fernando Alonso a Lewis Hamilton dostali před z pole position startujícího Felipeho Massu. Ten se pokoušel dostat Hamiltona pod tlak a přispěl tak k pěkné podívané v úvodních kolech závodu, která byla svědkem nefalšovaného souboje jedzců Ferrari, jenomže Massa neudržel nervy na uzdě a při jednom zbrklém útoku vyjel mimo dráhu, načež se propadl až za Heidfelda.

První série zastávek v boxech nepřinesla žádné velké změny v pořadí, renaulty po nepovedené kvalifikaci do závodu vyjely po okraj naložené benzínem a do boxů zajely až po 23 kolech závodu.

Ani pravděpodobná absence rádiové komunikace nezpomalila Fernanda Alonsa, byť Lewis Hamilton to byl, kdo zajížděl po prvnch zastávkách nejrychlejší kola. Nakonec jeho náskok na Räikkönena naskočil v polovině závodu na deset vteřin.

Ve druhé polovině startovního pole si na nudu nemohli stěžovat od třináctého Barrichella, přes Schumachera, Buttona, Speeda, Kubicu, Sata až po devatenáctého Davidsona - rozdíly mezi nimi byly zřídkakdy větší než jedna vteřina.

Dvacet kol před cílem stáhl Hamilton Alonsa na rozdíl necelých osmi vteřin, zatímco Felipe Massa se pral se čtvrtým Heidfeldem, za kterého se propadl neúspěšným útokem na Hamiltona. Sérií drobných chyb se ale Massa připravil o šance na úspěšně dokončený manévr.

Závod s výjimkou úvodu se nesl v nudném duchu, který rozvířil dvanáct kol před kocem Nico Rosberg svým odstoupením z bodovaných míst. Do cíle Velké ceny Malajsie nedojeli Adrian Sutil, Christijan Albers, David Coulthard a Nico Rosberg.

V závěru závodu Kimi Räikkönen ještě dojel Lewise Hamiltona, ale odstup mezi nimi byl příliš velký (a počet zbývajících kol příliš malý) na to, aby na konečném pořadí dokázal Räikkönen něco změnit.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
 F.Alonso  McLaren
1h32:14.930
2.
 L.Hamilton  McLaren
+ 17.557
3.
 K.Räikkönen  Ferrari
+ 18.339
4.
 N.Heidfeld  BMW
+ 33.777
5.
 F.Massa  Ferrari
+ 36.705
6.
 G.Fisichella  Renault
+ 1:05.638
7.
 J.Trulli  Toyota
+ 1:10.132
8.
 H.Kovalainen  Renault
+ 1:12.015
9.
 A.Wurz  Williams
+ 1:29.924
10.
 M.Webber  Red Bull
+ 1:33.556
11.
 R.Barrichello  Honda
+ 1 kolo
12.
 J.Button  Honda
+ 1 kolo
13.
 T.Sato  Super Aguri
+ 1 kolo
14.
 S.Speed  Toro Rosso
+ 1 kolo
15.
 R.Schumacher  Toyota
+ 1 kolo
16.
 A.Davidson  Super Aguri
+ 1 kolo
17.
 V.Liuzzi  Toro Rosso
+ 1 kolo
18.
 R.Kubica  BMW
+ 1 kolo

Neklasifikováni:

Jezdec Tým  
NC
 N.Rosberg  Williams
kolo 44
NC
 D.Coulthard  Red Bull
kolo 37
NC
 C.Albers  Spyker
kolo 8
NC
 A.Sutil  Spyker
kolo 1