Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Massa v Sakhiru rozšířil letošní seznam vítězů

Massa v Sakhiru rozšířil letošní seznam vítězů

Grand Prix Bahrajnu - závod

Tři závody – tři různí vítězové! Letošní sezona formule 1 nemohla začít lépe. Po Kimim Räikkönenovi a Fernandu Alonsovi si na nejvyšší stupínek vyskočil Felipe Massa. Pilot Ferrari zvítězil bezproblémově z pole position a nechal zapomenout na nezdary z Melbourne a chyby v Sepangu.

Další druhé místo přidal do svého jezdeckého životopisu Lewis Hamilton z McLarenu, jako třetí projel cílovou čarou Kimi Räikkönen. Čtvrté místo překvapivě patří BMW a Nicku Heidfeldovi, šampion Alonso dnes zůstal ve stínu svého kolegy a skončil až pátý.

Přitom už v úvodu závodu se rodák z Ovieda dostal na třetí příčku, když předjel Räikkönena. Tlačenice v prvním kole byla osudná pro Speeda a Buttona, kteří po kolizi zaparkovali uprostřed dráhy. Do strkanice se stejně jako v Austrálii a Malajsii zapletl i Adrian Sutil.

Aby dostali komisaři možnost uklidit trosky z Buttonova a Speedova vozu, vyjel na trať poprvé v letošní sezoně safety car. Žluté vlajky přehlédl Vitantonio Liuzzi a za předjetí soupeře byl potrestán průjezdem boxy.

Po třech kolech jízdy za zpomalovacím vozem odstartovala GP Bahrajnu podruhé. Čtveřice jezdců Ferrari a McLarenu ostatním rychle ujížděla, aby se zakrátko rozdělila na dvojice Massa-Hamilton, Alonso-Räikkönen.

Na tempo, které panovalo na špici, dokázal odpovědět pouze Heidfeld, který s postupem času umazával z náskoku čtvrtého Räikkönena.

Zatímco vepředu se strategicky kroužilo, ve středu pole se pořadí přelévalo. Wurz několik kol neúnavně naléhal na Trulliho, jeho desátou příčku však nezískal. Svým manévrováním navíc málem způsobil střet s kolegou Rosbergem, jenž raději opustil trať, aby se vyhnul kolizi. Trulli přidal a poradil si s devátým Kovalainenem, Wurze zase předjel Coulthard.

Hamilton sérií nejrychlejším kol naznačil první zastávku v boxech, ke které zamířil jako první z vedoucí čtveřice už v 19. kole. Následoval jej lídr Massa (21. kolo) a Alonso (22. kolo).

O kolo déle vydržel na trati Räikkönen a tato taktika mu stačila k tomu, aby si od Alonsa vzal třetí místo, o které přišel po startu. Úřadující mistr světa Icemanovu tempu nestačil, navíc se musel bránit blížícímu se bmw Nicka Heidfelda. To se mu nepodařilo a přišel o svou čtvrtou příčku.

Toro Rosso nedojelo ani do poloviny závodu. Speed po nehodě z prvního kola pouze přihlížel a Liuzziho problémy s technikou zahnaly dvakrát neplánovaně do boxů. Podruhé už Ital ze svého stroje vystoupil na dobro.

Dramatický závod zažil Nico Rosberg. Do kontaktu se dostal s Kovalainenem, dráha mu byla úzká i při předjíždění Trulliho. Dvacet kol před koncem skončila VC Bahrajnu pro Davida Coultharda, jenž se do boxů doplazil s kouřem v zádech.

Série druhých zastávek s pořadím na čele závodu nezamíchala, pomohla však Räikkönenovi přiblížit se k Hamiltonovi.

Nováček z Velké Británie však udržel stejně jako v závěru závodu v Malajsii nervy na uzdě a finskému jezdci nepodlehl. Naopak začal ukrajovat z Massova suverénního náskoku.

Cestu za konečným druhým místem mu ještě ztížil Anthony Davidson, jenž těsně před Hamiltonovým mclarenem rozprášil po dráze olej ze svého motoru.

Fernando Alonso se v závěru snažil tlačit na Heidfelda, na dostřel zkušenému Němci se však už nedostal. Úspěšný den pro BMW podtrhl šestým místem Robert Kubica, jenž zajel nenápadný, leč solidní závod.

Zbylé body si rozdělili Toyota, díky Jarnovi Trullimu, a Giancarlo Fisichella z Renaultu.

Výsledek VC Bahrajnu znamená, že v čele šamionátu se usadila hned trojice jezdců. Alonso, Räikkönen i Hamilton mají shodně po 22 bodech. Pohár konstruktérů vede s pětibodovým náskokem McLaren před Ferrari.

p.
Jezdec Tým
Čas
1.
F.Massa Ferrari
h33:27.515
2.
L.Hamilton McLaren
+ 2.360
3.
K.Räikkönen Ferrari
+ 10.839
4.
N.Heidfeld BMW
+ 13.831
5.
F.Alonso McLaren
+ 14.426
6.
R.Kubica BMW
+ 45.529
7.
J.Trulli Toyota
+ 1:21.371
8.
G.Fisichella Renault
+ 1:21.701
9.
H.Kovalainen Renault
+ 1:29.411
10.
N.Rosberg Williams
+ 1:29.916
11.
A.Wurz Williams
+ 1 kolo
12.
R.Schumacher Toyota
+ 1 kolo
13.
R.Barrichello Honda
+ 1 kolo
14.
C.Albers Spyker
+ 2 kola
15.
A.Sutil Spyker
+ 4 kola

Neklasifikováni:

Jezdec Tým
NC
A.Davidson Super Aguri
kolo 52
NC
M.Webber Red Bull
kolo 42
NC
D.Coulthard Red Bull
kolo 37
NC
T.Sato Super Aguri
kolo 35
NC
V.Liuzzi Toro Rosso
kolo 27
NC
J.Button Honda
kolo 1
NC
S.Speed Toro Rosso
kolo 1