Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Glosa Tomáše Richtra - GP Bahrajnu

Glosa Tomáše Richtra - GP Bahrajnu

Špionážní info ze zákulisí komentování pro TV Nova.

A je před námi evropská část sezony formule 1, což také znamená konec té části sezony, kterou s Pavlem Turkem komentujeme ze studia.

Upřímně, ne že bych si dvakrát stěžoval. V komentátorské budce přímo na okruhu totiž zdaleka nebudeme mít takové zázemí jako v Praze. Pro mě je to nová zkušenost, nikdy jsem při komentování přenosů nebyl zvyklý na takový komfort, který v Nově mám.

Zatímco doposavad si člověk musí hlídat určité věci, tady je o vše postaráno. A není-li? Pak stačí říct a je to zařízeno. Kašlu na to, že to zní jako klišé, protože je to skutečně tak!

Tím složitým a přesto mile fungujícím soukolím jsem upřímně fascinován. Žádná nervozita (pokud Martinovi Pouvovi neutečou písmenka!), vše je komunikováno zcela v pohodě, věřím, že také proto, že ostatní vědí, jak je závazné, když režisér nebo produkční něco řekne.

Chci monitor nebo počítač? IT technik přiběhne a mám vše co potřebuji (ve světě IT nevídané). I firewall kvůli časomíře obejdem! (Za firewallem je zpožděný.) Dokonce bych řekl, že atmosféra je uvolněná až příliš. S tlumočníkem na tiskovou konferenci jsme se bavili o jednom anglickém slovíčku a prošvihli jsme začátek překládání asi o čtyři vteřinky. Velká omluva!

Při Velké ceně Malajsie jsme měli trochu potíže s reklamami. Přistoupili jsme k tomu se ctí a sebereflexí a věřím, že pro Bahrajn příchod reklam vypilovali. (Vím, že nadáváte na reklamy, ale věřte mi, že bez nich to nejde, bez nich by F1 na žádné české televizi prostě nebyla. A máte-li věšticí kouli, budeme je plánovat naprosto bezchybně!)

S Pavlem před závodem v lehce napjaté situaci (alespoň pro mě, to napětí miluji, a nacházím v něm hodně podobností, když například stojím na startu některého ze závodů na SimRacing.cz nebo v reálných motokárách) lehce diskutujeme strategii. Jak nezapomenout na to komentovat dění na dráze, ale přitom k vám domů přinést nějaké zajímavé postřehy.

Je to zkrátka hodně podobné týmu formule 1. Slyšíte pouze mě a Pavla, podobně jako v televizi vidíte pouze jezdce formule 1 a občas týmového šéfa (v našem případě Martin Pouva). Ale kolem nás a za námi funguje tým spolehlivých lidí, bez kterých bych mluvil tak maximálně ze spaní. A tihle lidé mi budou v Barceloně chybět.

Jistě, chybička se občas vloudí, tabulky pro studium po závodě vypilujeme k dokonalosti... ;-)

A mohu-li vám nabídnout nějakou kompenzaci, tak ta je tady v podobě špionážních fotek!

Mimochodem, kdybychom se už přeci jenom neslyšeli, pak věřte, že jsem si to s vámi užil. Já jdu našetřit na 100 milionů dolarů...

Váš Tomáš Richtr