Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Alonso věděl, že nemá šanci vyhrát

Alonso věděl, že nemá šanci vyhrát

Páté místo vypadá špatně vzhledem k nezvyklé pozici z úvodu.

Fernando Alonso po dnešní Velké ceně Španělska přiznal, že věděl, že nemá šanci na vítězství, přestože se v úvodu po skvělém startu probojoval do čela.

Španěl se na startu překvapivě dostal na první pozici, když nejprve přesprintoval Lewise Hamiltona a poté si v nájezdu do první zatáčky poradil s oběma jezdci Red Bullu, jenže v cíli byl odmáván až na pátém místě s celým kolem ztráty, které nabral především kvůli špatné výkonnosti na tvrdých pneumatikách.

Alonso však není zklamaný a tvrdí, že jeho konečná pozice pouze vypadá špatně, neboť se v kvalifikaci a v úvodu závodu pohyboval na nezvykle dobré příčce.

"Nebyli jsme dost rychlí," vysvětlil Alonso. "To je hlavní problém. Včera jsme se možná měli kvalifikovat na osmém nebo devátém místě a 'bohužel' to bylo čtvrté. Dnes, kdyby šlo o start z osmého místa, bylo by z toho v cíli páté, takže je to skvělý výsledek.

Včera jsme byli na nezvyklé pozici, bylo to dobré kolo, a dnes jsme byli na nezvyklé pozici díky dobrému startu, takže všechno vypadá smutně. Jenže tak to je.

Měli jsme skvělý start a nachomýtli jsme se ve vedení závodu, ale neměli jsme rychlost na to vést závod, takže krůček po krůčku, kolo od kola ztrácíte.

A pak, na konci na tvrdých pneumatikách, na těch jsme po celý víkend nebyli konkurenceschopní. A bohužel, podle očekávání zastávek s měkkými gumami, jsme odjeli 40% závodu na tvrdé směsi, která pro nás byla tou horší, takže jsme byli pomalí na měkké směsi a velice, velice pomalí na tvrdé."

Ačkoliv Alonso držel v úvodním stintu vedení v závodě, bylo mu jasné, že nemá dostatečnou rychlost na to, aby svou pozici udržel až do cíle.

"Bylo to skvělé, skvělý zážitek letos poprvé vést závod, před mými lidmi. Prvních dvacet kol závodu jsem si užil, přestože na mě zezadu hodně tlačili.

Musíte využít svoji strategii, svůj KERS, všechno na správném místě, abyste udrželi svou pozici a já si to užil, opravdu jsem si užil ta kola.

Ale myslel jsem na to, že během zastávek nemám, co bych nadělal, zastavíte o kolo dříve a předjedou vás, zastavíte o kolo později a předjedou vás. Jedinou šancí je zastavit ve stejném kole jako oni, jenže já měl za sebou tři až čtyři auta, nemůžete to udělat se všemi, takže jsem si nedělal velké naděje na vítězství."

Alonso také řekl, že jeho start nebyl ničím výjimečným, přestože se na několika stech metrech probil ze čtvrté pozice na první.

"Přesně o tohle se snažíte každou neděli, je to ta samá procedura, ta samá příprava, ty samé pneumatiky, někdy se vám všechno povede správně, takže ta reakce je správná a vy si najdete tu cestičku do první zatáčky.

Barcelona vám nabízí 600 metrů aerodynamického pytle, takže díky tomu můžete předjet. Odstartovat takhle v Monaku, zůstal bych čtvrtý, takže to byla kombinace spousty věci, díky kterým byl ten start velmi dobrý."