Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Předvídat strategie pro Kanadu je nemožné, tvrdí Pirelli

Předvídat strategie pro Kanadu je nemožné, tvrdí Pirelli

Italský výrobce veze do Montrealu superměkkou a měkkou směs.

Šéf oddělení motorsportu u Pirelli Paul Hembery říká, že je nemožné předpovídat chování pneumatik během Velké ceny Kanady.

Jelikož je okruh Gillese Villeneuva mixem městské a klasické tratě, nelze podle Hemberyho předpovědět, jakou výkonnost budou pneumatiky Pirelli poskytovat, ačkoliv tvrdí, že opotřebení by nemělo být tak velké, jak se někteří obávají.

Italský výrobce gum veze do Montrealu stejné směsi jako na Velkou cenu Monaka, tedy superměkkou a měkkou.

"Pneumatiky jsou zvláštní věc," řekl Hembery. "Pokud jsou příliš tvrdé a neposkytují žádný grip, pak se mohou opotřebovat daleko rychleji.

Důvodem, proč volíme superměkké a měkké, je, že chcete, aby byla pneumatika přilnavá, když jedete s něčím příliš tvrdým, pak budete akorát protáčet kola, pneumatiky se budou drolit a ojedou se ještě rychleji. Vím, že je to zvláštní hádanka a řada lidí si myslí, že Montreal bude velice agresivní, ale snad ne.

Nikdy jsme tu nejeli. Mám tu o tom okruhu docela dobrou představu, v Montrealu jsem byl. Trať jsem viděl, prošel jsem si jí, ale nebudu nic předpovídat. Chceme vidět, co se stane v prvním tréninku. Je nemožné to předpovídat."

Hembery řekl, že superměkká směs, která měla v Monaku premiéru, se dočkala pozitivních ohlasů.

"Musím říct, že pro nás bylo zajímavé sedět v pozadí a sledovat to. Tohle byl dost možná ten nejzajímavější závod. Možná ne nejvíce vzrušující co do předjíždění na trati, to bylo v Šanghaji, ale co se strategie týče, bylo to absolutně fascinující, protože tím dalším elementem u zastávek v boxech bylo, že se snažili hrát o pozici.

Dostalo se nám úžasných ohlasů. Britská veřejnost nám hodně lichotila, lidem se však nelíbila ta červená vlajka a výměna pneumatik. Tohle je jedna věc, na kterou jsem jakožto fanoušek odpověděl 'co to?'."

Hembery zároveň dodal, že Pirelli nyní nemá v úmyslu provádět změny na svých současných čtyřech směsích.

"Musíme být opatrní, zejména když se šampionát vyvíjí a dostáváme se k momentu, kdy se o rozhoduje o titulech, takže je třeba to dělat na základě dobrého know-how a znalostí.

V tuto chvíli nemáme žádné plány něco měnit. Ponecháváme ty čtyři směsi, které máme teď, pokud se samozřejmě nedostaneme do situace, když něco zjevně nefunguje a musíme to změnit."