Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel se s tlakem dovede vypořádat, tvrdí Horner

Vettel se s tlakem dovede vypořádat, tvrdí Horner

Dosud nejhorším letošním výsledkem Němce bylo čtvrté místo.

Šéf týmu Red Bull Christian Horner tvrdí, že Sebastian Vettel dovede zvládat situace, ve kterých musí jednat pod tlakem, přestože se po posledních závodech ozvýají hlasy mluvící o opaku.

Vettel vyhrál šest z dosavadních jedenácti závodů a v čele průběžné klasifikace má náskok 85 bodů na svého týmového kolegu Marka Webbera, kterému patří druhé místo. Lewis Hamilton a Fernando Alonso pak na Němce ztrácejí 88, respektive 89 bodů.

Ačkoliv někteří říkají, že Vettel pod tlakem dělá chyby, Horner je přesvědčen, že obhájce titulu dokazuje, že tomu tak není.

"Pod tlakem je velice obdivuhodný," řekl Horner. "V situacích, kdy je pod tlakem, mě nepřestává překvapovat.

Monako bylo jasným příkladem v tom smyslu, že se mu podařilo držet vozy (Alonsa a Jensona Buttona) za sebou na pneumatikách, které rozhodně neměly vydržet tak dlouho.

V Barceloně se ve svém voze naprosto precizně bránil Hamiltonovi. Tlak dokáže zvládat tak dobře.

Tolikrát si ve třetí části kvalifikace lze myslet, tady trochu ztratil, výsledky se však dostavují."

Vettel zatím dokázal bodovat ve všech letošních závodech, přičemž jen v domácí Velké ceně Německa se mu nepodařilo vystoupit na stupně vítězů, když dojet čtvrtý.

V Číně a v Kanadě přišel krátce před cílem o vedoucí pozici, Horner však zastává názor, že se v obou případech jednalo o zvláštní podmínky.

"V Německu dojel alespoň čtvrtý a když se podíváte na nejhorší letošní závody jeho rivalů, byly daleko horší než tenhle," pokračoval Horner. "Má na kontě šest vítězství, dvě druhá a jedno čtvrté místo. To není špatné, navíc v dalších závodech na vítězství měl.

Přišel o něj v posledním kole v Kanadě, když do toho dával všechno, přišel o něj v Číně, kde jel jinou strategii. A na Silverstonu byl ve vedení do chvíle, než přišel problém se zvedákem.

Nürburgring je jediným letošním závodem, který nevedl, což je samo o sobě pozoruhodná statistika."

Vettel byl během posledních závodních víkendů pravidelně dotazován, zda už nepřistupuje k závodům spíše konzervativně ve snaze bezpečně získat druhý mistrovský titul. Ve zbývajících osmi závodech by mu přitom vždy stačilo alespoň třetí místo, aby šampionát vyhrál.

Horner však říká, že jeho jezdec nadále přistupuje k závodním víkendům agresivně a se vší vervou se chce prát o každé vítězství.

"Takhle jde do každé velké ceny. Musí útočit. Je hladový po vítězstvích. Také je ale dost rozumný na to, aby věděl, že když vyhrát nemůže, pak potřebuje alespoň sbírat body. Vnitřně je ale naladěn na to, aby se pokusil vyhrát každou velkou cenu."