Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel po "letošní nejtěžší kvalifikaci" nadšený

Vettel po "letošní nejtěžší kvalifikaci" nadšený

Němcův víkend přitom zatím neprobíhal zrovna hladce.

Sebastian Vettel popsal zisk své dvanácté letošní pole position jako nejtěžší z dosavadního průběhu roku, po náročném začátku víkendu je z dalšího kvalifikačního vítězství nadšený.

Vettel si v prvním pátečním volném tréninku lehce zkomplikoval situaci, když v závěru boural a poškodil přední křídlo. To ovlivnilo jeho plány a Němec se obával, že nebude stačit Jensonu Buttonovi, který byl ve všech volných trénincích nejrychlejší.

V kvalifikaci se však karta obrátila a Vettel rozdílem devíti tisícin sekundy zajistil pokračování letošní stoprocentního kvalifikačního tažení Red Bullu.

"To byla ale kvalifikace," řekl Vettel. "Včera jsem ve volném tréninku vyjel mimo trať a poškodil křídlo, takže to odpoledne s přípravou vozu na dnešek nebylo ideální.

Trápili jsme se zejména dnes ráno, když jsme šli ve vyvážení vozu trochu zpátky, ale byli jsme příliš pomalí. Po tom ranním tréninku jsme si sedli, naštěstí se nám povedlo dát všechno dohromady a v kvalifikaci jsme byli schopní dostat z vozu úplně všechno.

To bylo klíčové, mezi Jensonem Buttonem a mnou moc není. Byla to těžká kvalifikace, já si ji ale hodně užil. Je to dlouhé kolo, máte tu mega první sektor, pokaždé je náročný, je těžké jej projet správně. Já musel v prvním sektoru trochu korigovat, ale druhý sektor se mi povedl."

Pokud Vettel v zítřejším závodě získá alespoň jeden bod nebo se Buttonovi nepodaří vyhrát, stane se Němec podruhé za sebou mistrem světa. Pilot Red Bullu však až do konce závodu nechce myšlenky na titul pouštět do hlavy.

"Bod nebod, na to se moc nezaměřuji, abych pravdu řekl. Včera jsem dostal lekci, když jsem sice nechyboval moc, ale na chvíli jsem se nesoustředil na sto procent a ztratil kontrolu nad vozem.

Zítřejší závod bude dlouhý a velice náročný. Startujeme z pole position a zítra to bude opravdu jedinečné. Může se stát spousta věcí, DRS může otevřít pár šancí, takže uvidíme, jak na tom budeme.

Včera při přípravách jsme měli dobré auto, takže by to mělo být v pořádku. Já se těším na ten závod, ne na ten bod."