Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Nadšený Vettel děkuje týmu za obhajobu titulu

Nadšený Vettel děkuje týmu za obhajobu titulu

"Je za tím tolik lidí, je těžké je všechny jmenovat."

Nadšený Sebastian Vettel poděkoval svému týmu za letošní sezónu, v dnešní Velké ceně Japonska totiž díky třetímu místu obhájil titul mistra světa.

Němec potřeboval k celkovému vítězství v šampionátu jediný bod, v cíli byl přitom odmáván na třetí pozici za vítězným Jensonem Buttonem a Fernandem Alonsem.

Ve svých čtyřiadvaceti letech se přitom stal nejmladším dvojnásobným šampionem v historii Formule 1. Do konce sezóny přitom zbývají ještě čtyři závody. Vettel však z dosavadních patnácti vytěžil dvanáct pole position a devět vítězství.

Vettel po závodě přiznal, že je těžké vůbec najít správná slova, rozhodně je však vděčný za veškerou práci, kterou pro něj tým Red Bull odvedl.

"Je těžké vybrat, kde začít," řekl Vettel, který se už loni stal nejmladším mistrem světa. "Samozřejmě je to tak dlouhý rok a my jsme zatím měli fantastický rok a nejlepší na tom je, že ještě není konec.

Dnes další silný výsledek a vítězství v šampionátu, fantastické. Je tolik věcí, které v tuto chvíli chcete říct, je ale těžké si na všechny vzpomenout, takže bych prostě rád poděkoval všem z týmu.

Máme tolik lidí tady na trati i v Milton Keynesu, kteří každý den, nejen v pátek, ale i v sobotu a v neděli a od pondělí do pátku tvrdě pracují, tvrdě bojují o body a bojují o titul. Nacházíme se ve velice silné pozici a je skvělé už teď dosáhnout cíle, který jsme si stanovili.

Je za tím tolik lidí. Je těžké je všechny vyjmenovat, ale jeden člověk, který letos opravdu vyčnívá, člověk, se kterým trávím nejvíce času, je můj trenér Tommy Parmakoski, má úcta patří jeho rodině ve Finsku. Mají skvělého syna s obrovským srdcem. On byl tím prvním, kdo mě přiměl přestat myslet na věci, které nemůžeme ovlivnit."

Vettel přiznal, že obhájit titul bylo velice těžké, i po loňských zkušenostech.

"Nejtěžší je vyhrát poté, co jsme vyhráli loni. Vyhráli jsme šampionát, bylo to tak těsné a my byli tak nadšení, jenže ani vědět, jak na to, vám nedovoluje na všechny tyhle kroky zapomenout. Tohle bych nemohl dokázat sám. Musím říct, že jsem stejně zmatený jako prvně. Je těžké najít správná slova."

Vettel startoval do závodu z pole position, v závodě však zejména kvůli problémům s měkčí směsí pneumatik nebyl schopen za sebou udržet Jensona Buttona a Fernanda Alonsa a dojel proto třetí.

"Dnešní závod nebyl tak snadný. Na měkkých pneumatikách jsme nebyli tak rychlí, jak jsme doufali. Bylo to složité, protože jsme ztratili dvě místa a bylo těžké dostat se před Fernanda. Svůj manévr roku jsem si vybral v Monze a on by mě samozřejmě nenechal udělat to stejným způsobem podruhé."