Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel se omluvil Buttonovi, na startu jej prý neviděl

Vettel se omluvil Buttonovi, na startu jej prý neviděl

Brit chtěl po startu Němce předjet, ten ho vytlačil na trávu.

Sebastian Vettel se po závodě omluvil Jensonu Buttonovi za postartovní incident, hájil se však tím, že svého soupeře v zrcátkách vůbec neviděl.

Button se po dobrém startu začal po vnitřní stopě tlačit před Vettela, ten se však přesouval na vnitřek a Brita vytlačil na trávu. Pilot McLarenu tak musel zvolnit a přišel o jedno místo ve prospěch týmového kolegy Lewise Hamiltona.

Vettel se pak v cíli Buttonovi omluvil, hned však zavtipkoval, když poukázal na svůj souboj s Fernandem Alonsem ve Velké ceně Itálie, kde se před Španěla dostal, i když jej dvojnásobný šampion také donutil vyjet dvěma koly mimo trať.

"Zeptejte se Fernanda, myslím, že vozy Formule 1 umí jezdit se dvěma koly na trávě..." řekl Vettel v rozhovoru pro televizní reportéry.

"Nechtěl jsem ho (Buttona) vytlačit na trávu. Nejprv jsem si myslel, že jsem měl velice dobrý start, věděl jsem, že nebyl perfektní, ale věděl jsem, že byl dobrý, protože jsem ujížděl Lewisovi.

Když zastavím na své pozici, tak při zhasnutí světel Jensona nevidím. Referencí je pro mě vlastně Lewis. Myslel jsem, že Jenson možná neměl dobrý start kvůli špinavé straně trati, tak jsem se přirozeně přesunul doprava. Myslím, že to máme v krvi, když jste na pole position, přesunete se na vnitřek, abyste si to pojistili.

A pak jsem ho viděl, viděl jsem, že tam není moc místa a že byl trochu na trávě a musel samozřejmě zvolnit. Hned po závodě jsem s ním ale mluvil, samozřejmě nešlo o žádný záměr postavit ho do nebezpečné situace."

Button přiznal, že šlo o velice znepokojující moment: "Velice dobře jsem odstartoval, Seb ne, a myslel jsem si, že si hned uvědomil, že neměl dobrý start a začal se přesouvat napříč.

Snažil jsem se co nejvíc využít KERSu, protože jsem se mohl dostat dopředu po vnitřku, a on se přibližoval, přibližoval, přibližoval. Myslel jsem, že nakonec přestane, protože už jsem byl polovinou vozu vedle něj.

Jenže on nepřestal, takže jsem se dostal na trávu a nakonec jsem zvolnil. Musel jsem, jinak by to před první zatáčkou byla obrovská rána.

Byl jsem trochu překvapený. On řekl, že mě neviděl se blížit, dokud neuviděl, jak zvolňuji. A jestli je to pravda, pak je to jedna z těch věcí, které se stávají. Ztratil jsem kvůli tomu jedno místo, což mě zklamalo, svým způsobem je ale hezké probojovávat se zpátky."

Button po incidentu rádiem komunikoval se svým týmem a ptal se, zda by Vettel za své počínání neměl dostat penalizaci. Brit však poté vysvětlil, že šlo o napjatou situaci.

"Tak jsem to v tu chvíli cítil. Emoce rychle stoupaly," řekl Button. "Už jsem se Sebem mluvil a on řekl, že mě neviděl, dokud jsem nezačal zvolňovat, když jsem byl na trávě. Doufám, že Seb nelže, takže mu to věřím. Jsme k sobě všichni tvrdí. Je složité najít hranice.

Důležité je, že jsem ho v závodě porazil a vyhrál velkou cenu. Ale chci mu pogratulovat, letos jezdí parádně."