Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel opouští Indii se smíšenými pocity

Vettel opouští Indii se smíšenými pocity

Suverénně vyhrál, radost však kalí úmrtí Wheldona a Simoncelliho.

Sebastian Vettel opouští Indii se smíšenými pocity, přestože suverénně vyhrál místní premiérovou velkou cenu Formule 1. Jeho radost totiž kalí tragické události uplynulých dvou týdnů.

Pilot Red Bullu vzdal hold dvojnásobnému vítězi 500 mil Indy Danu Wheldonovi a jezdci MotoGP Marcovi Simoncellimu, kteří zahynuli před dvěma týdny, respektive o minulém víkendu.

"Abych vám pravdu řekl, jsou to trochu smíšené emoce," řekl Vettel poté, co vybojoval své jedenácté vítězství v letošní sezóně.

"Na jednu stranu jsem velice šťastný, velice hrdý na to, že jsem prvním vítězem, ale na straně druhé s ohledem na minulé dva týdny, přišli jsme o dva kamarády. Dana jsem neznal, ale v motorsportu je samozřejmě velkým jménem.

Letos jsem poznal Marca Simoncelliho, mé myšlenky jsou s nimi. Jsme připraveni podstoupit určité riziko, když usedáme do vozu, ale občas se něco stane. Jak jsem řekl, mám trochu smíšené emoce a v tuto chvíli jsou naše myšlenky s nimi.

Samozřejmě to pro nás byl velice dobrý závod. Velice jsem si užíval, že jsem ve vedení. Trochu jsem na dálku bojoval s Jensonem (Buttonem), jelikož byl stále čtyři sekundy za mnou a vzhledem ke strategii se mi při zastávkách přibližoval."

Vettel má za sebou perfektní velkou cenu, vyhrál totiž kvalifikaci i závod a zajel také nejrychlejší kolo. Překonal přitom rekord Nigela Mansella v počtu kol strávených ve vedení během jedné sezóny. Němec však tvrdí, že se na takové zápisy do statistik nezaměřuje a důležitější pro něj je, aby jeho i týmová aktuální forma pokračovala.

"Nestarám se o to," řekl. "Myslím, že můžeme pokračovat. Auto je fantastické a tým si to užívá. Jsme na té vlně už od začátku sezóny. Užíváme si každý závod. Skvělé je, že když každé ráno procházíte garáží, oni jedou naplno a velice se snaží.

Je úžasné to vidět vzhledem k tomu, čeho jsme dosáhli, stále jsme hladoví, neztrácíme motivaci. Lidé za námi chodí s otázkami, ale my jim vracíme správné odpovědi, takže nechceme, aby tohle skončilo."