Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Udělal bych to znovu, říká o předjetí Webbera Vettel

Udělal bych to znovu, říká o předjetí Webbera Vettel

Němec v Malajsii porušil týmový příkaz a bojoval s kolegou.

Sebastian Vettel se nechal slyšet, že by v situaci podobné té z Velké ceny Malajsie pravděpodobně jednal stejně, znovu by tedy porušil týmový příkaz a týmového kolegu Marka Webbera předjel.

Trojnásobný mistr světa novinářům v Číně sdělil, že i přes skutečnost, že se za své porušení týmového příkazu "Multi 21" nařizujícího držet pozici týmu omluvil, by v podobné situaci nejspíš jednal stejně. Webber mu totiž podle jeho slov v minulosti nikdy nepomohl a vítězství na Sepangu si nezasloužil.

Vettel se po závodě v Malajsii bránil, že týmovému příkazu sdělenému skrze vysílačku nerozuměl, podotkl však, že i kdyby zprávu pochopil, nic by to na jeho akci v závěru závodu nezměnilo.

"Nejsem si jistý, jestli vám budu schopen dát řádnou odpověď, protože v ten moment by to mohlo být jiné, ale asi bych udělal to samé," řekl Vettel.

"Kdybych byl té zprávě býval rozuměl, popřemýšlel o ní a reagoval na ní, pomyslel bych na to, co chce tým udělat, nechat Marka na prvním místě a mě na druhém... Myslím, že bych o tom popřemýšlel a zřejmě bych udělal to samé. On si to nezasloužil.

Je v tom docela rozpor, protože na jednu stranu jsem ten typ člověka, který respektuje týmová rozhodnutí a na straně druhé, Mark asi není tím, kdo si to v tu chvíli zasloužil."

Vztah mezi Vettelem a Webberem již delší dobu není ideální, Němec přitom poznamenal, že právě to mělo také vliv na jeho rozhodnutí v malajském závodě.

"Nikdy se mi z jeho strany nedostalo podpory," řekl Vettel. "Mám velkou podporu od týmu a tým nás dva podporuje stejně. Ale co se týče vztahu s Markem, chovám k němu veliký respekt coby k závodníkovi, ale myslím si, že v minulosti se naskytla víc než jedna příležitost, ve které mohl pomoci týmu a neudělal to."

Navzdory tomu, že svého rozhodnutí vyhrát nelituje, stojí si Vettel za svou omluvou na adresu svého týmu Red Bull.

"Závodil jsem a jako závodník jsem se soustředil pouze na to, abych ten závod vyhrál, dostal jsem vysílačkou zprávu, kterou jsem slyšel, ale v tu chvíli jsem jí nerozuměl," pokračoval Vettel.

"Měl jsem jí rozumět, to je důvod, proč jsem se týmu omluvil, protože jsem ve svém činu postavil sebe nad tým. Jestli mi to budete věřit, nebo ne, to je na vás."

Vettel však odmítá, že by jej měl Red Bull za jeho chování v závěru Velké ceny Malajsie potrestat.

"Možná všichni tak trochu žijete v říši snů, ale co čekáte, že se stane? Navrhněte něco!"