Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Vettel: Vítězství ukazuje, proč kritizuji pneumatiky

Vettel: Vítězství ukazuje, proč kritizuji pneumatiky

Důvodem prý nejsou problémy Red Bullu, ale bezpečnost.

Sebastian Vettel se nechal slyšet, že jeho dominantní vítězství ve Velké ceně Kanady ukazuje, co bylo pravým důvodem stížností Red Bullu na současné pneumatiky Pirelli.

Red Bull byl v úvodu sezóny velkým kritikem nového obutí, soupeři pak často namítali, že si tým z Milton Keynesu stěžuje, protože se nedokáže přizpůsobit výraznému opotřebení. Vettel však dlouho tvrdí, že jediným důvodem kritiky je obava o bezpečnost.

Pirelli neprosadilo přechod z pneumatik s ocelovým pásem na obutí s kevlarovým pásem, které se používalo do loňské sezóny. Velká cena Kanady se tak odjela s pneumatikami stejné konstrukce jako ve všech dosavadních závodech letošního ročníku.

I přesto se Vettelovi podařilo suverénně zvítězit, na druhého Fernanda Alonsa měl Němec v cíli náskok přes 14 sekund. Díky triumfu navíc zvýšil svůj náskok v čele šampionátu před Španělem už na 36 bodů.

"Je to docela prosté. Kritika, kterou jsem vyjádřil, nebyla postavena na výkonnosti, byla postavena na bezpečnosti," řekl Vettel. "A samozřejmě, když se zeptáte dalších jezdců, ti možná nebyli v médiích tolik slyšet a možná si myslí, že mají výhodu.

Měli jsme tu pár momentů, kdy se pneumatika roztrhla a z nějakých důvodů z ní odlétla guma, možná kvůli nečistotám, ale na trati jsou vždycky nějaké kousky. V letošní sezóně není možné mít čistou trať a to je celou dobu tím kritériem.

Pokaždé, když si stěžuji na vyvážení a chování, vždycky u toho říkám, že ten den tam byli jiní, kteří odvedli lepší práci. Je v módě vybrat si jen to, co se vám hodí, namísto toho, abyste zveřejnili všechno, co říkáme."

Navzdory svému suverénnímu vítězství Vettel podle svých slov stále ještě nemyslí na mistrovský titul, jelikož si je dobře vědom, že se situace může rychle obrátit.

"Šampionát je stále dlouhý a já byl loni touto dobou v jiné pozici a byl jsem schopen to nakonec dohnat," řekl Vettel. "Je tolik věcí, které se mohou přihodit. V této fázi šampionátu jsem rád, že se mohu zaměřovat na vítězství v závodech."