Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Nepoznáte, že šetříme palivo, ujišťuje Alonso

Nepoznáte, že šetříme palivo, ujišťuje Alonso

Ke změně způsobu závodění podle Španěla nedojde.

Podle Fernanda Alonsa budou mít fanoušci Formule 1 letos problém si všimnout rozdílného způsobu jízdy, i když budou piloti muset více šetřit palivo.

I přes neustálé obavy z toho, že fanoušci budou letos ochuzeni o souboje vzhledem k tomu, že se jezdci budou muset starat o šetření paliva, Alonso očekává podobný přístup k závodění jako v loňském roce, kdy byla klíčová naopak starost o pneumatiky.

"Nemyslím si, že to bude velký rozdíl v porovnání s předchozími lety, obzvlášť když do F1 přišlo Pirelli," řekl Alonso během akce Shell při setkání s novináři v Melbourne.

"Hodně jsme se starali o pneumatiky kvůli jejich velkému opotřebovávání. Nyní se budeme starat o pneumatiky, trochu o baterii a o spotřebu paliva - o všechno ale stejným způsobem.

Pro diváky u televize to bude těžké zjistit, kdy šetříme dvě nebo tři desetiny sekundy, stejně tak pro lidi na tribuně.

Pokud v jednom kole ušetříme tři desetiny sekundy, u jedné tribuny ušetříme půl desetiny. Jestli tedy někdo dokáže odhadnout, kdy zrovna šetříme palivo, tak to bude expert!"


Alonso také popřel, že by měla nová pravidla tak velký dopad na způsob závodění v letošní sezóně, jak někteří odhadují.

"Akcelerace a točivý moment z motoru jsou trochu jiné, také používání převodovky bude trochu odlišné. Ze všech těch věcí, které pro letošní rok máme k dispozici, musíme vytěžit maximum vždy jiným způsobem a potřebujeme se i pár věcí naučit," vysvětlil dvojnásobný mistr světa.

"Tohle je ale motorsport. Když se rozsvítí zelené světlo, nic se nezmění v otázce adrenalinu, předjíždění, strategií, řízení nebo šetření pneumatik.

Až se rozsvítí zelené světlo, tak budou věci velmi, velmi podobné těm z loňského roku."