Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Na Vettelově motoru byl softwarový problém

Na Vettelově motoru byl softwarový problém

Mistr světa nepostoupil do třetí části kvalifikace.

Renault prohlásil, že za špatným výkonem red bullu Sebastiana Vettela během kvalifikace na Velkou cenu Austrálie byly problémy na motoru v oblasti softwaru.

Úřadující mistr světa se do úvodního závodu letošní sezóny kvalifikoval až na třinácté pozici, zatímco jeho nový týmový kolega Daniel Ricciardo odstartuje z druhého místa.

Renault po kvalifikaci potvrdil, že kvůli softwarovému problému neměl Vettelův monopost velký výkon. Němec měl podle svých slov tento problém už v ranním tréninku.

"Dnešní ráno bylo rozhodně krokem zpět, ale bylo to stále OK. Pak odpoledne, když začalo pršet, jsem se hodně trápil s ovladatelností a docela mi to ztížilo situaci," řekl Vettel.

"Objel jsem kolo, hodně jsme se ale trápil, když jsem přidával plyn, takže ovladatelnost nebyla dobrá.

Nastavili jsme to tak, aby to bylo jako včera, ne-li o něco lepší. Měli jsme jiné nastavení vozu a vylepšený software, v moderní Formuli 1 je ale spousta softwarového nastavení a pro jezdce není jednoduché pochopit, co se děje."


Ačkoliv víkend Velké ceny Austrálie po obtížných předsezónních testech se pro Red Bull zatím vyvíjí dobře, podle Vettela bude v neděli stále velkou neznámou spolehlivost.

"Zatím jsme na jeden zátah stále neodjeli závodní simulaci nebo závodní vzdálenost," dodal Němec.

"Myslím, že v porovnání s testy jsme zlepšili spolehlivost, jelikož jsme schopni dát na auto díly s nulovým počtem najetých kilometrů. Ještě je před námi ale dlouhá cesta.

Největší úlevou včera pro nás byla výkonnost, víme ale, že se spolehlivostí ještě máme co dělat.

Snažíme se spatřit šachovnicovou vlajku a víme, že vůz je rychlý, takže chceme skončit co nejvýše, prioritou číslo jedna pro nás ale je závod dokončit."