Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Force India nepustila Wehrleina do monopostu zdarma

Force India nepustila Wehrleina do monopostu zdarma

Investuje Mercedes do svého budoucího závodníka?

Force India neměla během prvních čtyř testovacích dnů v Barceloně nový vůz a starý na jeden a půl dne svěřila 20letému Pascalu Wehrleinovi. Třetího jezdce Mercedesu s německým občanstvím si však nevybrala náhodou, německá automobilka za jeho nové zkušenosti zaplatila.

"Mercedes chtěl, aby strávil nějaký čas ve voze a nám se to hodilo, protože jsme byli připraveni poslat (starý) vůz na trať," řekl Bob Fernley, zástupce šéfa týmu Force India. "Udělali jsme to rádi, vyplatilo se nám to také finančně a Nico (Hülkenberg) a Sergio (Pérez) dostali příležitost vrátit se do tempa ještě před třetí sérií testů. Takže nakonec byli všichni spokojeni."

Mercedes dodává Force Indii drahé pohonné jednotky, proto je docela možné, že se Wehrlein dostane během sezóny také za volant jejich nového VJM08.

"Byla to jednorázová záležitost. Možná bude v našem voze opět jezdit během testů mladých jezdců, ale nemáme s ním žádné dlouhodobé plány."

Mercedes by určitě Wehrleina rád dostal do F1, ve svém týmu má však pouze dvě závodní sedačky a čas se krátí. Podle nového systému udělování superlicence pro F1 by Wehrlein musel příští rok přestoupit z DTM nejprve do některé z nižších sérií monopostů a až po získání pár úspěchů by se mohl opět ucházet o místo v F1. Nový systém začne platit od sezóny 2016, a pokud se Mercedesu nepodaří zařídit u FIA výjimku, bude poslední schůdnou cestou dostat ho na starty velkých cen ještě letos.

Stejný problém má Williams se svou náhradní jezdkyní Susie Wolffovou. Ta se do vozu dostane během pátečních tréninků ve Španělsku a Británii a bude jí patřit i jeden testovací den v Rakousku. Jelikož však už léta nikde nezávodí, také nebude mít nárok na udělení superlicence a bez ní se nebude moci zúčastnit ani tréninků. Mercedes i Williams už prý s FIA jednají o možných výjimkách.