Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alessandro Zanardi absolvuje závod 24 hodin ve Spa

Alessandro Zanardi absolvuje závod 24 hodin ve Spa

Italský jezdec a BMW stojí před novou výzvou.

Tovární pilot sportovního oddělení BMW se po loňské účasti v Blancpain Sprint Series rozhodl přesunout do vytrvalostních podniků.

Italskému závodníkovi musely být amputovány obě nohy po těžké nehodě v roce 2001 na Lausitzringu. V závodech cestovních vozů ve WTCC v letech 2003 - 2009 Zanardi absolvoval celou délku dvou 25 minut trvajících klání sám. V šedesátiminutových závodech společnosti SRO během původně povinného střídání jezdců mohl také zůstat ve voze po celou délku závodu.

Jestliže v tomto případě pořadatelé rádi přistoupili k potřebné úpravě pravidel, u den trvajícího vytrvalostního závodu takovéto možnosti již nejsou přípustné. Technici v BMW tak nyní bádají, jak zajistit dostatečně rychlé uzpůsobení rozdílného uspořádání kokpitu při střídání italského jezdce s protézami s jeho budoucími kolegy.

Kromě účasti v 24 hodin ve Spa je již potvrzena přítomnost nejen během oficiálního testu na belgický závod, ale také při podniku vytrvalostní BES na okruhu Paul Ricard v druhé polovině června. Termíny dalších plánovaných závodů, jména kolegů a tým, v jehož barvách nastoupí, budou zveřejněny později.

Konec července bude pro neúnavného bojovníka velmi hektický. Necelý týden po splnění svého snu v podobě účasti ve vrcholném vytrvalostním podniku se italský závodník zúčastní závodu MS paracyklistů ve švýcarském Nottwilu.

Foto: Tomáš Krejčík

Volant Zanardiho BMW Z4 GT3 s ovládáním plynu a brzdy rukama. Verze, která byla použita loni v krátkých závodech, kde italský nemusel střídat během zastávky.