Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel: Měl jsem štěstí

Vettel: Měl jsem štěstí

V poslední zatáčce ho zaskočily vibrace

Zní to neskutečně. Poté, co bylo v pátek zoufale pomalé a ani v počátečních fázích kvalifikace nijak nezářilo, dobylo Ferrari v Singapuru pole position. Největší zásluhu na tom, že jako bájný pták Fénix povstalo z popela, má Sebastian Vettel.

Když se těsně před desátou večer zastavila časomíra u jeho jména na hodnotě 1:39,491, mnozí nevěřili svým očím. Patřil k nim i autor tohoto výkonu. „Musím to nejdřív vydýchat,“ přiznal těsně po dojezdu do boxů. „Bylo to neuvěřitelné. Jsem pořád plný adrenalinu. Nezlobte se, jestli něco z toho, co teď budu povídat, nebude mít smysl.

Už s urovnanými myšlenkami čtyřnásobný mistr světa pokračoval: „Auto se zpočátku špatně ovládalo, ale postupem času bylo lepší a lepší. Je to jedinečná trať, která ti dovolí pocítit, že se vůz probírá k životu a že s ním můžeš dělat to, co potřebuješ.

Vše ale mohlo skončit náhlou smrtí. Číhala ve výjezdu ze zatáčky číslo 19, kde se během svého rozhodujícího pokusu Vettel potkal s bariérou. „Měl jsem štěstí, protože jsem zeď trefil dost podstatně. Nebylo to žádné líznutí, ale pořádná rána. Hned mně ale blesklo hlavou, že musím dál. Ždímal jsem z auta všechno, ale v závěrečné zatáčce přišly silné vibrace. Bohudík, že byla opravdu poslední.“ Jiné cesty nebylo, trať se průběžně zrychlovala a hrozilo, že dosavadní maximum na dotírající red bully nebude stačit.

Pole position a největší konkurent Lewis Hamilton až ve třetí řadě – to je skvělá výchozí pozice do velké ceny. „Můžeme být spokojeni. A jsem si jist, že moje ferrari bude zítra stejně vynikající jako dnes,“ tvrdí muž, který se pokusí v metropoli jihovýchodní Asie vybojovat už svůj pátý triumf.