Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Osobnosti seriálu Champ Car

Osobnosti seriálu Champ Car

Generální manažer týmu PKV Racing Jim McGee

Angažováním Cristiano da Matty a Jima McGee se tým PKV Racing stává teoreticky jedním z nejvážnějších uchazečů o nejvyšší mety v letošním ročníku Champ Cars. Kdo je tedy muž, který by měl připravit monoposty Jimmyho Vassera a Cristiano da Matty pro boj o pozice nejvyšší?

Veterán amerického automobilového sportu Jim McGee je vůbec nejúspěšnějším manažerem / šéftechnikem americké formulové série CART/Champ Cars všech dob. Jezdci týmů, které vedl, nasbírali pod jeho taktovkou 89 vítězství v závodech včetně 4 vítězství v Indy 500 a 9 vítězství v šampionátech. V loňském roce pracoval Jim McGee pro tým Newman/Haas Racing na pozici zástupce generálního manažera pro speciální operace a jako takový byl zodpovědný za projekt startu Bruno Junqueiry při Indy 500. Při svém jediném závodě série IRL dojel vůz týmu NHR s Junqueirou za volantem na skvělém pátém místě.

McGee se poprvé objevil na závodech v roce 1959. Hned v následujícím roce si šikovného mladíka s výjimečným smyslem pro řešení problémů a organizačním talentem všiml tehdy uznávaný šéfmechanik Clint Brawner a angažoval ho pro svůj tým. Od té doby stál za mnoha úspěchy šampiónů jakými byli například Mario Andretti, Emerson Fitipaldi, Rick Mears, Bobby Rahal, Jimmy Vasser a Nigel Mansell.

Největší úspěchy zažil McGee během společné práce s Mariem Andrettim. Z Andrettiho 52 vítězných závodů bylo plných 34 dosaženo pod Jimmyho taktovkou včetně vítězství v Indy 500 v týmu Andy Granattelliho. Začátkem 70. let byl McGee rovněž členem „super týmu“ Parnelli Jonese, za který jezdili Andretti, Al Unser a Joe Leonard. V roce 1975 nastoupil k týmu Penske jako týmový manažer a šéftechnik. Během šesti let, které u týmu strávil, získali jeho jezdci tři tituly šampiónů (Tom Sneva v letech 1977 a 1978, Rick Mears v roce 1979) a jedno vítězství v Indy 500 (Mears v roce 1979).V roce 1981 pak McGee přešel k týmu Pata Patricka a jeho jezdci znovu vítězili v Indy 500 ( Gordon Johncock v roce 1982, Emerson Fittipaldi v roce 1989) a Fittipaldi se stal šampiónem série v roce 1989. když pak Pat Patrick prodal svůj tým Bobbymu Rahalovi na konci sezóny 1991, McGee pomohl novému týmu opět zvítězit. V letech 1993 a 1994 působil u týmu Newman/Haas a přispěl k zisku titulu šampiona pro Nigela Mansella. Od roku 1995 pak nastoupil do znovu založeného týmu Patrick Racing, ve kterém zůstal až do odchodu Patricka ze série CART v zimě roku 2003.

Jim McGee spolupracoval jako konzultatnt s týmem PKV Racing od počátku prosince minulého roku, přičemž prvotním impulsem k jeho zájmu o PKV Racing bylo dlouholeté přátelství s Jimmy Vasserem. McGee se účastnil například testů Wirdheima a Dalziela v Sebringu, ale jeho angažování na pozici generálního manažera bylo oficiálně ohlášeno až v polovině ledna.