Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas chce fanouškům předvést něco mimořádného

Haas chce fanouškům předvést něco mimořádného

Grosjean o vlásek unikl kolizi

Americký tým Haas by se rád v domácí velké ceně předvedl v co nejlepším světle. Tribuny budou plné jeho fanoušků a jejich nálada bude přímo úměrná výkonům obou jezdců. Základem k dobrému výsledku měla být vydařená kvalifikace.

Z tohoto pohledu asi v Texasu nezavládla velká spokojenost. Romain Grosjean se díky penalizacím soupeřů posune ze 14. na 12. místo na startovním roštu. Kevin Magnussen opustí poslední pozici rovněž jen s přispěním udělených trestů.

Romain Grosjean zdůraznil, že až do kvalifikace to byl velmi náročný víkend. Před ní totiž vůbec nejel na ultraměkkých gumách. Když v pátek zkoušel kvalifikační kolo, odešel jeden díl a v sobotu v třetím tréninku dostal smyk, ještě než je stačil vyzkoušet.

V první fázi kvalifikace zažil Francouz hodně horkou chvilku. Mezi 19. a 20. zatáčkou jel Stroll pomalu po vnější stopě, zatímco Grosjean jel rychlé kvalifikační kolo. Když Grosjean projížděl 19. zatáčkou, najednou hrozila kolize se Strollovým williamsem. Aby se mu Grosjean vyhnul, musel udělat úhybný manévr. Tím vylétl na trávník a pak se v Haasu VF-17 šikovně vrátil na trať.

Incident byl nenadálý a kolizi jsme unikli jen o vlásek. Měl jsem štěstí, že jsem na trávě nedostal hodiny, což by byla katastrofa. Kvalifikace by tím pro mě skončila. Dostali jsme se do její druhé části, což bylo dobré, protože to bylo maximum, na co auto mělo. Makali jsme na doraz a ztrátu za jezdci před námi jsme stlačili ze sedmi desetin na dvě destiny, ale výkon o tomhle víkendu pořád ještě nebyl dobrý. Podle mě to je spíš otázka pneumatik. V tomhle směru náš výkon kolísá. Musíme tomu přijít na kloub a vyřešit to. Zítra snad fanouškům předvedeme něco mimořádného,“ sliboval po kvalifikaci Romain Grosjean.

Kevin Magnussen si posteskl, že něco neklapalo: „Ono nám to vlastně nevycházelo oba dny, ale najednou pneumatiky na dráze vůbec nedržely. Nemám tušení proč. Ani neznám odpověď na to, proč bylo moje auto ze všech nejpomalejší. Je to velké zklamání. Měl jsem pocit, jako by pneumatiky ani nebyly nové. Připadaly mi jako ojeté. Přitom nové byly, jenomže jsem z nich měl v autě špatný pocit. A potom jsem se připletl do cesty Sergiovi Pérezovi. Jel zrovna kolo po výjezdu z depa a já ho nepustil. Chápu, jestli má na mě kvůli tomu vztek. Můžu k tomu říct jen to, že to byla chyba.