Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton si říkal, ať to hlavně takhle vydrží!

Hamilton si říkal, ať to hlavně takhle vydrží!

Mercedes: První dvojité vítězství

Nic lepšího si Mercedes nemohl přát. Z prvních dvou míst na startu vytěžil také první dvě místa v cíli. Podařilo se mu to už 41krát, z toho dvojici Hamilton – Bottas už popáté. Náskok v Poháru konstruktérů výrazně narostl a také Hamilton soupeřům uniká.

Nejprve si shrneme oslnivá čísla. Lewis Hamilton vybojoval už 64. vítězství, třetí ve Španělsku a druhé v této sezoně. Před největším rivalem Vettelem má náskok 17 bodů. Jeho kolega Valtteri Bottas se mohl radovat z 25. umístění na stupni vítězů a z posunu na třetí místo v šampionátu jezdců. Pocitově je vyjádření stručnější: Mercedes tentokrát neměl vyrovnaného soupeře.

 

Lewis Hamilton skvěle zvládl start a potom už jen navyšoval a udržoval náskok

 

Jsem moc a moc šťastný,“ radoval se v cíli Lewis Hamilton. „Vůbec jsem neměl tušení, jak se bude závod vyvíjet a jak dopadne. Včera jsme kvalifikaci zvládli, ale dnes kolísala teplota, mraky se proháněly po obloze a nevěděli jsme, jestli bude pršet, nebo ne. Ale odstartoval jsem dobře a potom ostatní neměli dostatečnou rychlost, aby se mnou drželi krok. Ujížděl jsem jim skoro o vteřinu na kolo a říkal jsem si: Hlavně ať to takhle vydrží! A ono to vydrželo po celý zbytek závodu. Umístění obou vozů na prvních dvou místech, a to poprvé v letošní sezoně, je pro stáj výborný výsledek. Všichni se na něm podíleli pilnou prací. Zastávku v boxech jsme zvládli skvěle a ani strategie neměla chybu. Řekl jsem, že chci vyhrávat tímhle způsobem, a když jsem přetínal cílovou čáru, byl jsem šťastný, že se mi povedlo splnit to, co jsem si naplánoval. Tým usilovně pracoval na tom, aby pochopil, jak fungují pneumatiky a auto. Takže když to sečtu, tenhle víkend všechno klaplo. Do Monaka rozhodně pojedeme naladěni optimisticky.

 

Radost ze třetího triumfu ve VC Španělska měl obrovskou

 

Valtteri Bottas tentokrát skvěle zvládl souboj s Vettelem a šikovně prokličkoval mezi troskami vozů, aby si nepoškodil auto jako minule. S druhým místem musel být spokojený, protože na víc pomýšlet nemohl. „Pro náš tým to je perfektní výsledek. Po první fázi před přezouváním jsem se ocitl ve svízelné situaci, protože jsem uvázl za Sebastianem. Věděli jsme, že máme silné auto schopné rychlého tempa, a měl jsem pocit, že jsme rychlejší, jenomže na téhle trati se špatně předjíždí. Ale učinili jsme správnou volbu, když Sebastian v pasáži za virtuálním zpomalovacím vozem zajel do boxů, kdežto my jsme se rozhodli zůstat na dráze. Před závodem jsme si mysleli, že absolvovat závod na jednu zastávku bude téměř nemožné, ale když jsme viděli, že gumy drží lépe, než jsme čekali, strategii jsme změnili,“ zhodnotil vydařený závod rozesmátý Fin.