Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo by mohl napodobit Hamiltonův přestup

Ricciardo by mohl napodobit Hamiltonův přestup

McLaren a Renault nejsou nezajímavé týmy

Daniel Ricciardo se ve Francii ještě jednou vrátil k tématu zájmu McLarenu a Renaultu o jeho služby. Odejít z týmu, kterému letos chybí jen málo ke skutečnému boji o titul a v jehož voze letos příležitostně vyhrává závody, někam do středu pole, se může zdát být nesmyslné. Australan ale poukazuje na přestup Lewise Hamiltona po sezoně 2012. McLaren byl tým, se kterým v tom roce vyhrál tři závody a téměř do konce sezony měl naději na zisk mistrovského titulu, zatímco Mercedes byl pátý v Poháru konstruktérů a získal oproti McLarenu třetinu bodů. Hamilton ale viděl potenciál a ti, kteří nad jeho rozhodnutím kroutili hlavami, rychle přestali, když se už o rok později role těchto týmů vyměnily. V dalším roce, když přišly pokročilé hybridní motory, začala éra převahy stříbrných šípů.

Další velká změna pravidel je naplánována na rok 2021, a kdyby Ricciardo teď přestoupil do správného týmu…

"Existuje důvod, proč ode mě neuslyšíte, že mě tyto týmy nezajímají. Hlavně kvůli tomu, co dokázal Lewis v Mercedesu," řekl Ricciardo o Renaultu a McLarenu. "Můžete říct, že nejsou tak dobré. Ale skutečná otázka je: Mohly by být? Možná. Nemohu říci, že jsou momentálně na prvních místech mého seznamu, ale nemohu to ani popřít.

I o Red Bullu tvrdím, že ať to dopadne jakkoliv, nechci za sebou spálit mosty, protože v e F1 nikdy nevíte. I kdybych z Red Bullu odešel, nemíním tento tým za nic kritizovat. Vždycky mi tady bylo dobře a umíme se spolu i dobře bavit. McLaren a Renault momentálně nejsou v pozici, ze které by se daly vyhrávat závody, ale za rok nebo za tři by mohly být. Nikdy nevíte. Lewis udělal skvělý tah a pro ostatní je to alespoň důkaz, že se to může stát."

Ricciardův současný šéf Christian Horner si ale myslí, že by daniel musel být "zatraceně odvážný", aby přestoupil do týmu, jehož vozy pravidelně předjíždí o kolo.

"Situace kolem něj je taková, že obě strany chtějí pokračovat," řekl  Horner na tiskovce za přítomnosti Cyrila Abiteboula (Renault) i Érika Boulliera (McLaren). "Prvním bodem bylo uzavřít otázku motoru. To jsme už udělali a Daniel chápe naše důvody. Nezapomínejte, že v posledních pár závodech dával kola vozům zde přítomných pánů. Bylo by od něj zatraceně odvážné, kdyby vystoupil z vozu vyhrávajícího velké ceny, v němž patří mezi kandidáty na titul."


A reakce šéfů dvou týmů příliš velkých, než aby byly spokojené ve druhé lize?

Éric Boullier: "Daniela máme rádi. Známe ho už dlouho a v Red Bullu odvádí dobrou práci. Jakmile se na trhu objeví jezdec jeho kalibru, chcete vědět, zda by byl ochoten s vámi mluvit. Ale v tato část sezony k tomu ještě není vhodná. Jsou to pouze normální, nezávazné rozhovory."

Cyril Abiteboul: "Rád bych řekl, že otázky motorů a jezdců spolu nesouvisejí, ale není to tak. Carlos (Sainz) nám byl zapůjčen díky výměnám, které se udály na konci minulého roku. I teď nastanou změny a nepochybuji, že o tom brzy začneme (s Red Bullem) mluvit. Musíme počkat, jak se otázka jezdců vyřeší u Red Bullu a jak se to dotkne nás."

Abiteboul mluvil o tom, že pokud Ricciardo odejde z Red Bullu, ten pravděpodobně do svého A-týmu povolá Carlose Sainze nebo Pierra Gaslyho. Renault by Ricciarda namísto Sainze jistě bral a Ricciardo by byl v továrním týmu, kde se vždy najdou i peníze na výplatu marketingově zajímavého jezdce. V souvislosti s McLarenem se mluví o tom, že tým hledá pojistku pro případ, že by Fernando Alonso ukončil kariéru v F1. Nejpravděpodobnější verzí je ale Ricciardovo setrvání v Red Bullu. Podepsat může již krátce poté, co navštíví továrny Hondy v Milton Keynesu a v Sakuře.

"Red Bull na mě teď začne tlačit. Bude chtít slyšet, jak jsem se rozhodl. Já si ještě chci promluvit s Hondou, abych lépe pochopil, co pro tým znamená dohoda s ní. Ještě nemám všechny dílky skládačky, ale jsem optimistický," prohlásil Ricciardo.