Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen má pro sportovní komisaře pochopení

Verstappen má pro sportovní komisaře pochopení

Přirovnává je k fotbalovým rozhodčím

Čas od času nastane ve formuli 1 situace, kdy se sportovní komisaři ocitnou kvůli svým rozhodnutím pod palbou kritiky. Nyní se ovšem dočkali naopak zastání. Do jejich kůže se vcítil Max Verstappen. Podle jeho názoru se dá vzhledem k obměňování týmu komisařů pro jednotlivé závody pochopit nekonzistence v určitých verdiktech. F1 pilotovi Red Bullu v tomto směru připomíná fotbal.

„Je to stejné jako ve fotbale, nebo ne? Máte různé rozhodčí a někteří udělí žlutou kartu snadněji než jiní. Tady je to stejné. Samozřejmě, existují pravidla. Na druhou stranu ale mají sportovní komisaři stále tak trochu právo rozhodnout o tom, co bude ve skutečnosti uplatněno. Když nastupujete do zápasu Ligy mistrů nebo Premier League, rozhodčí mohou být jiní. Občas můžete vyváznout se žlutou kartou a pak vám jiný sudí udělí červenou a vy se ptáte, co se to stalo. Myslím, že ve F1 je to úplně stejné,“ říká Nizozemec.

V získání empatie vůči komisařům pomohlo třetímu muži letošního ročníku mimo jiné také pozorování jejich práce při lednovém závodě formule E v Marrákeši. Zde si tímto způsobem odbyl část trestu v podobě veřejně prospěšných prací pro FIA, který mu byl uložen za potyčku s Estebanem Oconem po skončení VC Brazílie 2018.

V Rakousku vybojoval Verstappen premiérové vítězství pro alianci Red Bull - Honda

„Jste-li penalizován, pak je to vždycky zlé, pokud jste tedy neudělali něco opravdu špatného a dokážete to přijmout. Jestliže je to ale padesát na padesát a vy dostanete trest, vždy jej budete zpochybňovat. Je to pro ně velice těžké. Byl jsem s nimi v místnosti a viděl jsem, jak penalizace udělují. Není to pro ně snadné. Nechtějí trestat. Občas ale zkrátka musejí jednat podle znění pravidel. Možná se můžeme podívat na to, jak některé tresty zmírnit nebo pozměnit."

V průběhu letošní sezony jsme mohli být u sportovních komisařů svědky změny v přístupu, která vedla k benevolentnějšímu posuzování jednotlivých incidentů. Tuto skutečnost pocítil v několika případech i sám Verstappen. Stalo se tak například v Rakousku, kde v závěru závodu vyvázl bez trestu z tvrdého souboje s Charlesem Leclerkem a mohl tak vybojovat premiérový triumf pro spojení Red Bull – Honda.