Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Souboj týmových kolegů – Russell versus Kubica

Souboj týmových kolegů – Russell versus Kubica

Něco končí, něco začíná

A je tu konec série srovnání týmových kolegů minulé sezony. Skončit musíme týmem, který byl loni suverénně poslední. Jeho jezdci obsadili poslední a předposlední místo a samotný tým byl tedy i v Poháru konstruktérů beznadějně na chvostu. Můžeme říci, že to nejspíš nebude chybou jezdců. Rozdíl v jejich rychlosti oproti konkurenci byl příliš velký.

O to více se George Russell a Robert Kubica mohli soustředit na vzájemné soupeření. Po skončení sezony 2019 se zdá velmi nepravděpodobné, že by se Kubica ještě někdy postavil na start velké ceny. Naopak, Russell by se tímto tempem mohl za pár let dostat až do továrního týmu svého patrona Mercedesu.

Ohromí hned první sledovaná statistika. V kvalifikaci Kubica utrpěl hanebnou porážku 0:19. Asi by se to nestalo, kdyby byl Kubica tím mladým rychlým Polákem z roku 2010. Čas se ale nedá vrátit zpět a můžeme se pouze dohadovat, nakolik Kubicu omezovala ne zcela uzdravená ruka, o kterou v roce 2011 téměř přišel při havárii v rallye.

Místo úžasného příběhu o silné vůli a emotivním návratu na vrchol motorsportu jsme se tak dočkali velkého rozčarování a sporů mezi týmem a Kubicovým velkým sponzorem PKN Orlen. Hned zkraje sezony si jezdec stěžoval, že s jeho vozem určitě něco není v pořádku, proto ho nováček Russell poráží s takovou převahou. Jeho vůz prý sedí na trati mnohem lépe, je mnohem předvídatelnější...

Jenže ve Španělsku si jezdci vozy vyměnili a Russell Kubicu v kvalifikaci porazil rozdílem 1,1 sekundy. Průměrný rozdíl v kvalifikaci byl propastných 0,6 sekundy. Nakonec na tom ale tolik nezáleželo, jelikož s vozem FW42 se ani Russell nikdy nedostal přes první část kvalifikace. Jedině v Maďarsku se mu to téměř povedlo.

V závodě strávil mladý Angličan bezmála 80 % času před zkušeným Polákem. Williams měl osmnáctkrát v cíli oba vozy, šestnáctkrát byl v cíli dříve Russellův. Paradoxně v deštěm smáčené Velké ceně Německa připadl bod, jediný pro Williams v sezoně, Kubicovi. I tam jezdil Russell před Kubicou, ale poté, co tým nevyslyšel jeho žádost o nové pneumatiky, vyjel mimo trať a klesl za svého kolegu. Ten byl v cíli dvanáctý, takže to Russella až tak nebolelo. Jenže pak byli diskvalifikováni oba závodníci týmu Alfa Romeo.

Kubica se lépe než Russell umístil ještě ve Francii, kde si 21letý jezdec při pokusu předjet jej poškodil přední křídlo. Nejhorší Kubicův závod byl v Rakousku, kde dorazil do cíle o minutu později než Russell a téměř tedy od něj na krátkém okruhu dostal kolo.

  George Russell
Robert Kubica
lepší umístění v kvalifikaci 19 0
kola před týmovým kolegou 906 245
lepší umístění v cíli závodu 16 2
body 0 1