Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Mercedes nevyhrál již 155 dní

Mercedes nevyhrál již 155 dní

Covid-19 a statistiky sezony 2020

Pandemie Covid-19 pozastavila velkou část života lidstva včetně motorsportu a samotné F1. Statistici ale nespí a statistiky se počítají každý den.

Kupříkladu uplynulo již 155 dní od Velké ceny Abú Zabí 2019, kterou vyhrál Lewis Hamilton. Byl to poslední závod minulé sezony a letos šampionát ještě nezačal. Je to v hybridní éře (od roku 2014) nejdelší období bez vítězství jezdce týmu Mercedes. Předtím Mercedes nejdéle čekal mezi VC Abú Zabí 2017 a VC Ázerbájdžánu 2018, kdy Ferrari vyhrálo v Austrálii a v Bahrajnu a Red Bull v Číně.

I když se podaří splnit ambiciózní plán na uspořádání VC Rakouska 5. července 2020, bude to nejpozdější start sezony v celé historii MS F1. Na druhé místo se posune sezona 1951, kdy bylo v kalendáři pouze osm závodů a prvním byla VC Švýcarska, která se jela 27. května. Rakousko se může stát jedenáctým státem, ve kterém někdy začala sezona F1 a Red Bull Ring čtrnáctým okruhem.

Nikdo neví, kolik velkých cen se letos uskuteční, proto je v ohrožení několik velkých výročí.

Ferrari mělo letos oslavit svou tisící velkou cenu F1. Na to, kdy to přesně  bude, se názory různí. Nejvíce statistiků se ale shodlo v názoru, že by to měla být devátá velká cena letošní sezony, tudíž Kanada. Teď ale není zcela jisté, zda se oslava nebude muset přesunout na příští rok.

Kimi Räikkönen, který sám není velkým fanouškem statistik, měl v jedenáctém závodě sezony 2020 přeskočit Rubense Barrichella a s 322 velkými cenami na kontě přebrat žezlo nejzkušenějšího závodníka F1 všech dob. Pokud by to nestihl letos, nikdo negarantuje, že bude závodit i příští rok. Barrichello si pak bude moci žezlo ponechat.

Lewisi Hamiltonovi se zkrátil čas k překonání Michaela Schumachera rekordu v počtu vítězství. Legenda týmů Benetton a Ferrari vyhrála 91 velkých cen, Hamilton má aktuálně na kontě 84 prvenství. Ani on zatím nepodepsal smlouvu na příští rok a po Räikkönenovi je druhým nejstarším v současném poli.

Letos budeme svědky první sezony F1 bez závodu v Austrálii od roku 1984 a bez tradičního Monaka od roku 1954 (a také první bez VC Francie od roku 2017, ale to už nezní tak smutně).

Zdálo se být jisté, že z Räikkönena bude nejzkušenější závodník historie F1. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: FORMULE.cz